Annons

Säpo gör orosanmälningar om barn i Syrien

Uppskattningsvis 60–80 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen tros befinna sig i syriska läger. Arkivbild.
Uppskattningsvis 60–80 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen tros befinna sig i syriska läger. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo

Polisen och Säpo har gjort orosanmälningar till flera kommuner i Sverige om barn till svenska IS-anhängare som befinner sig i läger i Syrien. Syftet är att kommunerna ska förbereda sig på att ta emot barnen om det blir aktuellt, uppger Säpo.

Under strecket
TT
Publicerad

Enligt Säpo handlar det både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i områden som kontrollerats av terrorgruppen IS. Tidigare har man endast informerat kommunernas socialtjänster om barn som återvänt till Sverige från Syrien och Irak.

– Det man gör nu är orosanmälningar på de barn som befinner sig i konfliktområdet i Syrien. Det är ett sätt för att kommunerna ska kunna förbereda sig när eller om de här barnen kommer tillbaka, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säkerhetspolisen till TT.

Annons
Annons
Annons