Annons
X
Annons
X

Säpo får signalspana

Säkerhetspolisen kommer i framtiden få tillgång till signalspaning i kabel. Därmed utökas den kontroversiella FRA-lagen enligt uppgifter till SvD.se.

Debatten om FRA-lagen riskerar nu att blossa upp igen. Enligt beslutet i riksdagen är det enbart regeringen, regeringskansliet och Försvarmakten som ska ha möjlighet att ge FRA i uppdrag att signalspana i kabel.

Men som SvD.se tidigare har rapporterat så är detta något som Säkerhetspolisen reagerat med kraft på.

”Våra möjligheter att skydda samhället mot terrorism och främmande makters olovliga underrättelseverksamhet försämras”, har budskapet varit från Säpo.

Annons
X

Redan i riksdagsbeslutet signalerades dock att möjligheten för Säpo att få tillgång till uppgifterna från signalspaningen i kabel ska utredas.

Och nu erfar SvD.se att den statliga utredningen som presenteras i slutet av juli kommer föreslå att FRA-lagen kompletteras och utökas så att även Säpo får signalspana i kabel.

Utredaren, förre Säpo-chefen Anders Eriksson, utreder nu om det är Säpo självt som ska bedriva signalspaningen, eller om man ska tvingas vända sig till FRA.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Klart är dock att en rad begränsningar kommer att föreslås. Det handlar bland annat att Säpo precis som FRA måste söka tillstånd och att verksamheten ska granskas i efterhand.

  Enligt vad SvD.se erfar kommer reglerna vara hårdare för Säpo än i FRA-lagen och det kommer finnas långtgående begränsningar på vad Säpo får söka efter och inom vilka områden.

  Tidigare har också SVT:s Aktuellt rapporterat samma sak – enligt uppgifter till dem i april i år ska tillstånd ges vid misstanke om grova brott som till exempel förberedelse av terrorattentat, spionage och andra brott mot rikets säkerhet.

  Uppgifterna kommer samma dag som Polisförbundet höll ett seminarium i Visby om just polisens möjligheter att signalspana

  I seminariet deltog Säpo-chefen Anders Danielsson, och han medgav att han fått uppgifter om att utredningen landar i att Säpo får signalspana.

  – Om jag förstått det rätt kommer Anders Eriksson (utredaren, red anm) att föreslå att de ska ske en tillståndsprövning, sade Danielsson.

  Till SvD.se säger Säpo-chefen att han är positiv till att det ska krävas tillstånd.

  – Oavsett vilka tvångshandlingar vi använder, oavsett om det är telefonavlyssning, teleövervakning, rumsavlyssning, så måste vi vända oss till åklagare som går till domstol, och så tycker jag det ska vara här också, säger Danielsson.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X