Annons

”Säpo behöver få mer insyn i asylutredningar”

Rakmat Akilov som låg bakom dådet på Drottninggatan var okänd för Säpo. Och trots att asylsökande uppger att de har deltagit i islamistisk verksamhet får de mycket sällan frågor om detta. Det skriver juristen Madeleine Käärik som var Akilovs ombud. 

Publicerad

Alla har rätt att söka asyl i Sverige. Vid det första mötet med Migrationsverket uppger den asylsökande sina asylskäl i grova huvuddrag. När den sökande berättar att hon eller han är medlem i en islamistisk grupp och förföljd av säkerhetstjänsten räknas detta som ett asylskäl. Men det borde vara den första möjliga signalen som bör leda till att Migrationsverket på något sätt reagerar. Vid den fördjupade asylutredningen får den asylsökande redogöra för sina asylskäl så utförligt som möjligt och lägga fram eventuella skriftliga bevis.

Jag har arbetat som offentligt biträde åt asylsökande i Stockholm i 13 år. Min erfarenhet visar att trots att den sökande anger att hon eller han är eftersökt eller efterlyst för deltagande i islamistisk verksamhet av olika slag (såsom till exempel Hizb ut Tahrir som är förbjudna i Ryssland, Uzbekistan och andra forna Sovjetiska republiker) får vi mycket sällan följdfrågor om vad hon eller han egentligen sysslat med inom den aktuella islamistiska gruppen.

Madeleine Käärik

Foto: Privat Bild 1 av 3

Blommor på Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet den 7 april.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 3

Madeleine Käärik

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons