Annons
X
Annons
X

Säpo agerar mot jihad-resor

Säpo har inlett en kampanj för att avskräcka unga män från att ansluta sig till ”det heliga kriget” i Syrien. Orsaken är att allt fler vill åka dit. Även Storbritanniens säkerhetsminister och den syriska oppositionen vädjar: åk inte.

TV: SE KLIPPET DÄR SVENSKAR UPPMANAS STRIDA

Säpos initiativ kommer samtidigt som en
ny videofilm på svenska försöker värva unga män till heligt krig i Syrien. Tidigare har Säpo uppgett att ”upp till tio” individer åkt till Syrien för att delta i al-Qaida-inspirerad terrorism. De här personerna är kända från islamistiska grupperingar sedan tidigare.

– Nu har vi oroväckande indikationer på en ökning. Det finns skäl att vara oroad. Det finns personer, ofta unga, som uttryckt en önskan att ansluta sig till al Qaida-inspirerade grupperingar, säger Jonathan Peste som är Säpos chefsanalytiker för kontraterrorism.

Han understryker:

Annons
X

– Allt som händer i Syrien har inte med terror att göra. Man kan åka dit av fullt legitima skäl. Den absoluta majoriteten av de individer som åker dit är inte av intresse för oss.

Men eftersom Säpos ansvar är att förebygga och hindra terrorism och våldsfrämjande islamism så agerar myndigheten nu på individnivå:

–Vi kommer att ha frivilliga samtal med de här unga individerna och be att få tala med dem. Syftet är att avråda dem från att åka. Dels är det fara för deras eget liv, dels riskerar de att begå brott och gripas av olika aktörer. Om de kommer hem och vi har information om terrorbrott så kan de också åtalas för det i Sverige. Men vi har inga lagliga möjligheter att stoppa någon från att resa iväg, säger Jonathan Peste.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Många anhöriga är också oroliga för att deras barn åkt iväg och för att de inte vet var barnet är. Vi vill gärna att anhöriga till individer som är på väg i syfte att ansluta sig till våldsbejakande grupperingar hör av sig till oss, vädjar Jonathan Peste.

  Även Storbritanniens säkerhetsminister James Brokenshire som nyligen besökte Sverige understryker för SvD vikten av att varna dem som vill åka till Syrien för att bedriva heligt krig, jihad. Brokenshire säger:

  – Det finns en slags jihad-turism, med folk som åker från Storbritannien eller Sverige till konfliktområden där de radikaliseras och tränas och sedan återvänder de till våra länder.

  Som självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i Stockholm för snart två år sedan?

  – Ja, och liknande fall. Vi ser fortfarande människor som åker ut – nu till och från Syrien. Det är personer som deltar i konflikten eller strävar efter att göra det. Vi har ett mycket klart budskap till våra medborgare: de ska inte åka! Vi följer läget mycket noga och de som åker dit eller därifrån. Vi vill också ha en ändring av regimen, men det här spelar Assad-regimen i händerna eftersom den försöker ge bilden att det inte är det syriska folket som gör uppror, svarar James Brokenshire.

  Även Abdulbaset Sieda i Syriens nationella råd, en av oppositionsgrupperna, säger till SvD:

  – Folket i Syrien behöver inte män som kommer med vapen, vi har 23 miljoner som är mot regimen. Om någon i Sverige vill engagera sig bör de skicka humanitär hjälp.

  Här uppmanas svenskar strida i Syrien svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X