Annons
Reportage

”Sápmi blöder fortfarande”

"Leila walking","Tintin and Lisa in Pattern" och "Katarina in blue”. Verken ingår i Cooper & Gorfers utställning ”Interruptions/Friktioner” som turnerat runt i Sápmi i samarbete med Konstmuseet i norr. Delar av utställning visas på Fotografiska i Stockholm med start 11 mars.
"Leila walking","Tintin and Lisa in Pattern" och "Katarina in blue”. Verken ingår i Cooper & Gorfers utställning ”Interruptions/Friktioner” som turnerat runt i Sápmi i samarbete med Konstmuseet i norr. Delar av utställning visas på Fotografiska i Stockholm med start 11 mars. Foto: Cooper & Gorfer

Augustprisade Ann-Helén Laestadius gör upp med hatet, rasismen, tvångsförflyttningarna och osynliggörandet som samer fått utstå genom tiderna – och än idag, då samer plötsligt uppmärksammas på ett nytt sätt i kulturen.

Under strecket
Publicerad

Lene Cecilia Sparrok spelar huvudrollen i hyllade filmen ”Sameblod”.

Foto: Sophia Olsson

Elle-Marja byter namn till Christina och flyr Sápmi till den hägrande universitetsstaden Uppsala i ”Sameblod”.

Foto: Sophia Olsson

Detalj ur ”Sameblod”.

Foto: Sophia Olsson

Ni har säkert hört och sett det på sistone. Samerna. De kommer nu. Vi kommer nu. Överallt. Artister, författare, aktivister, forskare, slöjdare, jojkare, i tv-serier, filmer och radioprogram.

Störst uppmärksamhet hittills fick den omdiskuterade tv-serien ”Midnattssol”, där samer och Kiruna var i fokus. Artisterna Sofia Jannok och Maxida Märak som hade stora roller är sedan tidigare kända för sin musik och sina starka åsikter. I serien ”Renskötarna” på SVT visades den avskalade och autentiska bilden av renskötarnas vardag. Författaren Stina Stoor fick både sommar- och vinterprata. Amanda Kernells film ”Sameblod” som har biopremiär fredag 3 mars hyllas världen över. Jon Henrik Fjällgren har lärt Sverige vad en jojk är. Och själv tilldelades jag Augustpriset i barn- och ungdomskategorin för ”Tio över ett”.

Annons
Annons
Annons