Annons
X
Annons
X

Santorums planer oroar gayrörelsen

Omdiskuterad kandidat. Den moralkonservative Rick Santorum har gett upp kampen om att få utmana Obama. Men i de klassiska gaykvarteren i The Castro i San Francisco är man övertygad om att han egentligen bara övat sig och stärkt sitt varumärke inför 2016. Det är först då som han ska nå målet att bli republikanernas presidentkandidat.

Rick Santorum bowlar i Wisconsin den 24 mars i år. Nu går ryktena om att han valde att kliva av presidentvalet för att i stället hämta kraft och vara redo för ny match 2016. ”Just nu tror jag att han som bäst kohandlar om en framtida plats i en eventuell administration som leds av Romney”, säger republikanen Billy McCormac.

Rick Santorum bowlar i Wisconsin den 24 mars i år. Nu går ryktena om att han valde att kliva av presidentvalet för att i stället hämta kraft och vara redo för ny match 2016. ”Just nu tror jag att han som bäst kohandlar om en framtida plats i en eventuell administration som leds av Romney”, säger republikanen Billy McCormac. Foto: REUTERS/DARREN HAUCK

Den stora överraskningen i republikanernas utdragna primärvalsprocess har varit den förre Pennsylvaniasenatorn Rick Santorums framgångar. Han hängde med länge, vann flera delstatsval och därmed delegater till republikanernas konvent i sommar. Ett tag var han den främste utmanaren till Mitt Romney men nu har han hoppat av.

Han har själv förklarat det med treåriga dottern Isabellas svåra sjukdom. Men säkert handlar det lika mycket om att han inser att han inte kan vinna längre, att pengarna börjat ta slut och att han egentligen går och bär på en större plan.

–Det republikanska partiet har tagits över av den kristna högern och med sina extrema och radikala åsikter, inte minst mot oss homosexuella, försöker Santorum bädda inför 2016. Det är då han ska sätta in den stora stöten, tror Gus Preston.

Annons
X

Han arbetar på GLBT (Gay, lesbian, bisexual and transgender) History museum som ligger på en av huvudgatorna i The Castro – den stadsdel i San Francisco som kanske mest förknippats med hbt-rörelsen ända sedan 1970-talet.

Omdömena som fälls om den 53-årige sjubarnspappan Rick Santorum är oftast kraftfulla och ibland skoningslösa. Han är en katastrof för republikanerna och det är en skam för USA att en person med så uråldriga åsikter över huvud taget har funnits med i leken för att bli republikanernas presidentkandidat, säger en del.

Andra, inte minst många konservativa kvinnor, verkar däremot älska honom. Han är redbar och visar med sin religiösa övertygelse, konservativa värderingar och sitt sätt att lyfta upp familjens stora betydelse att han begriper sig på kvinnors problem.

Men det är troligtvis en del ganska plumpa uttalanden som gjort honom mest känd. Som att Obama är en snobb som uppmuntrar fler att läsa på högskola och att han ville kräkas när han läste John F Kennedys tal om att kyrka och stat ska hållas isär.

I ett gathörn i The Castro står Victor Oythy som jobbar med att få upp intresset för de hittills sex frågor Kalifornien ska ha omröstningar om i höst. Det handlar bland annat om mer pengar till skolorna, regler för genmodifierade produkter och hårdare miljöregler. Republikanernas primärvalsprocess följer han däremot med måttligt intresse.

–Den verkar ju mest handla om icke-frågor. Och kandidaterna sliter sönder varandra och har inga förslag som går ut på att hjälpa människor. Det saknar jag, säger han.

Rick Santorum har heller inte dolt sitt djupa förakt för homosexuella. Deras beteende är moraliskt fel, han vill förbjuda samkönade äktenskap och alla typer av preventivmedel samt att abortläkare ska kunna åtalas.

–För homosexuella, kvinnor, svarta och invandrare är han en katastrof. Han gör mig rädd. Inte för egen del, men det finns så många som inte vågar säga vilka de egentligen är och vad de känner och för deras skull är Santorum skrämmande, säger Gus Preston.

Inom det republikanska partiet finns flera organisationer som kämpar för de homosexuellas rättigheter och för att det ska bli högre i tak inom det egna partiet. Log Cabin Republicans är en sådan organisation som just bildades i Kalifornien 1977 då man bekämpade det egna partiets utspel att förbjuda homosexuella att undervisa i skolorna.

Men ingen vill uttala sig officiellt för SvD om Rick Santorum och den kristna högerns starka ställning inom partiet. Mot löfte om att få vara anonym ger dock en högt uppsatt person sin bild av läget.

–Vi lever i en konstig tid på grund av hans hätska utfall mot hela gaysamhället. Lättast vore att skratta åt det, men han är väldigt seriös och därför blir det svårt för oss att agera. Både republikaner och demokrater vill gärna ha kandidater med extrema åsikter och det är precis det vi ser nu. Det är inte lätt att vara gay och konservativ i dessa dagar.

–Men hans stöd är säkert ganska begränsat, egentligen. För de flesta republikaner är nog frågor om landets ekonomi viktigare än om samkönade äktenskap och homosexuella inom militären. Att han hängde med så länge ger honom chansen att pressa Mitt Romney att driva vissa moralfrågor och vinner Romney behövs ju en vicepresident också. Och sedan är det bara fyra år till nästa val, säger han.

Republikanen Billy McCormac, seniorkonsult på Prime som bott i Sverige i många år, tror också att Santorum förmodligen håller på att positionera sig inför 2016.

–Hans grova attacker på Romney tyder på det och jag skulle bli mycket förvånad om han inte utmanar på allvar om fyra år. Just nu tror jag att han som bäst kohandlar om en framtida plats i en eventuell administration som leds av Romney efter presidentvalet i november, säger Billy McCormac.

Annons
Annons
X

Rick Santorum bowlar i Wisconsin den 24 mars i år. Nu går ryktena om att han valde att kliva av presidentvalet för att i stället hämta kraft och vara redo för ny match 2016. ”Just nu tror jag att han som bäst kohandlar om en framtida plats i en eventuell administration som leds av Romney”, säger republikanen Billy McCormac.

Foto: REUTERS/DARREN HAUCK Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X