Annons
X
Annons
X

Santorum hoppar av valkampanjen

Rick Santorum ger upp kampen om att bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval i USA.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Rick Santorum jublar.
Rick Santorum jublar. Foto: JIM YOUNG/REUTERS

Det var till slut hans lilla dotter Bellas svåra sjukdom som fällde avgörandet att han skulle avbryta kampanjen, sade Santorum i ett direktsänt tv-framträdande.

Enligt Santorum fattades beslutet gemensamt av familjen hemma vid köksbordet. Men det kan också finnas ett mer beräknande skäl. En förlust i hemstaten Pennsylvania skulle göra det svårt för honom att komma igen 2016.

– Vi kommer aldrig att bli ett land som går framåt som ett fantastiskt och mäktigt land om vi inte erinrar oss vem vi är och vad som gör oss till amerikaner, sade Santorum.

Annons
X

Hans avhopp innebär att det nu är endast tre kombattanter kvar i kampen om vem som ska bli republikansk presidentkandidat: Mitt Romney, Newt Gingrich och Ron Paul.

Santorum var den starkaste utmanaren till Mitt Romney, som leder det republikanska presidentracet. Newt Gingrich som hade framgångar i början av nomineringsprocessen har tömt sin kampanjkassa. Därmed talar allting för att det blir Mitt Romney som ställer upp mot president Barack Obama i november.

På presskonferensen i Gettysberg, Pennsylvania, sade Rick Santorum ingenting om hur han ställer sig till de kvarvarande kandidaterna. Genom att ge en viss kandidat sitt stöd talar en avhoppad om för sina väljare vem som är näst bäst.

Washington TT-Reuters

Annons
Annons
X

Rick Santorum jublar.

Foto: JIM YOUNG/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X