Annons
X
Annons
X

”Sanslöst och okunnigt, Per Gahrton”

Det handlar inte om hat, utan om att Jägareförbundet och Miljöpartiet vill olika saker. Ingen skulle vara gladare än jag om Miljöpartiet i handling visar att det inte är ett jaktfientligt parti. Det skriver Martin Källberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Svensk Jakt, i en replik.

Martin Källberg
Martin Källberg Foto: Lars-Henrik Andersson/Svensk Jakt

REPLIK | SVENSK JAKT

Per Gahrton (MP) gör på SvD Debatt (11/4) sitt yttersta för att misskreditera tidningen Svensk Jakt och dess ägare Svenska Jägareförbundet. Det är sällan man ser en så erfaren politiker uttrycka sig så onyanserat och insiktslöst. Ett av de värsta klavertrampen består i att inte se eller förstå skillnaden mellan de olika roller som Svensk Jakt och Svenska Jägareförbundet har. Svensk Jakt är en medlemstidning som ska spegla alla sidor av jakten.

En politiker som under många år suttit i såväl riksdag som EU-parlament borde förstå hur tidningar fungerar, och att de oftast har en helt annan roll än sin ägare. Denna detalj verkar dock Gahrton ha missat.

Svenska Dagbladet ägs av Schibsted Sverige. Mig veterligen kritiseras ytterst sällan Schibsted Sverige för vad som publiceras i SvD. I stället riktas kritik mot den ansvarige utgivaren.

Annons
X

Den som upprörs över innehållet i Svensk Jakt ska därför kritisera mig, som ansvarig utgivare – inte ägaren. Den kunskapen borde Per Gahrton besitta.

Enligt Gahrtons uppfattning driver Svensk Jakt en kampanj mot Miljöpartiet, som utmålas som jaktfientligt. Som stöd för sin tes använder han två rubriker i en tidning på 100 sidor. En av dessa hör till en debattartikel från EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Inte ens jag tror att Per Gahrton vill inskränka politikers möjlighet att debattera politik, varför jag lämnar den delen därhän. Kvar finns alltså en artikel – en krönika som jag skrivit. Denna text får Per Gahrton att dra slutsatsen att Svensk Jakt och Jägareförbundet hatar Miljöpartiet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det kanske bara är jag, men jag tycker att slutsatsen är svagt underbyggd.

  Per Gahrton visar med sitt påhopp brist på så väl omdöme som eftertanke. Att MP inte har något starkt stöd bland jägare i allmänhet är vida känt. Orsaken till detta är sannolikt att Miljöpartiet inte lagt några förslag som stärker eller utvecklar viltförvaltningen i Sverige.

  Däremot har partiet drivit frågor och lagt förslag som är negativa för jakten och viltförvaltningen.

  MP vill även flytta makt över viltförvaltningen till organisationer som gjort sitt bästa att inskränka och förbjuda jakt.

  Jägareförbundet, som enligt Per Gahrton hatar hans parti, har under två år arrangerat seminarium i Almedalen tillsammans med MP. Syftet har varit att öka förståelsen för varandras ståndpunkter, men också för att dementera det som Gahrton och många andra tror – att förbundet och partiet tycker illa om varandra.

  Jägareförbundets arbete för ett klokt och hållbart brukande av viltstammarna och MP:s politiska ambitioner har vissa likheter, men skillnaderna är ändå mycket stora.

  När det finns så stora skillnader kommer man att tycka olika. Det handlar inte om hat, utan om att Jägareförbundet och MP vill olika saker.

  Detta vet Per Gahrton mycket väl.

  Hela debattartikeln blir virrig och konstig när Gahrton tar upp förbättringar som han anser börjat genomsyra viltförvaltningen

  Det handlar om ökad säkerhet, vapenhantering, på eget initiativ utveckla jaktetiken, trafikeftersök, bättre kunskap i viltförvaltningen, med mera. I Gahrtons argumentation kan det uppfattas som att detta är Miljöpartiets eller någon annans förtjänst, när det i själva verket är Svenska Jägareförbundet som drivit och genomfört all denna utveckling. Jägarna vill nämligen utveckla och förbättra jakten – i samklang med allmänhetens intressen.

  Men om partiet vill bidra till viltförvaltningen kvarstår 17 månader till nästa riksdagsval. Det finns alltså god tid att fatta beslut som gynnar och utvecklar viltförvaltningen. Ingen skulle vara gladare än jag om Miljöpartiet i handling visar att det inte är ett jaktfientligt parti.

  Per Gahrtons onyanserade påhopp skänker dock inte alltför stort hopp om att något sådant kommer att ske.

  Martin Källberg

  chefredaktör och ansvarig utgivare Svensk Jakt

  Fotnot: Den krönika som Martin Källberg har skrivit finns endast publicerad i pappersutgåvan, inte digitalt. Se pdf nedan.

  Annons
  Annons
  X

  Martin Källberg

  Foto: Lars-Henrik Andersson/Svensk Jakt Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X