Annons
X
Annons
X

Sannolikt ingen gårdsförsäljning

Regeringen kommer sannolikt inte att lägga fram något förslag om gårdsförsäljning av alkohol, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Av TT
(uppdaterad)

Det förvånar Centerpartiet, som vill gå på utredarens förslag och ge grönt ljus.

– Jag tycker att det skulle vara väldigt svårt att göra det, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD) om förslaget.

– Jag kan notera att många av remissinstanserna anser att det förslag som utredningen har lagt kan förväntas inte vara förenligt med EU-rätten, säger hon.

Annons
X

Regeringen är splittrad i frågan, där C och M förordar gårdsförsäljning medan FP och KD är emot.

För snart ett år sedan föreslog en statlig utredning att den som yrkesmässigt tillverkar alkohol ska få bedriva gårdsförsäljning. Utöver egna produkter ska även utländska tillverkares produkter av samma slag få säljas.

Förslaget har mött stark kritik av flera tunga remissinstanser, som hävdar att det inte är förenligt med EU:s regler och att det undergräver Systembolagets monopol. Folkhälsominister Maria Larsson var kritisk till förslaget redan när det presenterades.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiets Carl B Hamilton, som även sitter i Systembolagets styrelse, sade att förslaget borde kastas i papperskorgen, eftersom det aldrig kommer att genomföras.

  Centerns talesman i socialförsäkringsutskottet Kenneth Johansson blir förvånad när han hör vad Maria Larsson sagt.

  – Min och Centerpartiets uppfattning är att vi vill ha någon form av gårdsförsäljning. Det finns bara ett förslag och det är utredarens och det håller vi fast vid tills det kommer något bättre, säger han till TT.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X