Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: ”Sannolikt behövs ett partiledarskifte”

Den tidigare ministern Ylva Johansson (S) gick igår ut och kritiserade partiledaren Håkan Juholt (S) öppet i sin blogg. ”Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan.”, skriver hon. SvD:s politiske kommentator Lena Hennel svarar på frågor om Johanssons utspel och Socialdemokraternas kris.

[object Object]
Håkan Juholt och Ylva Johansson. Foto: SCANPIX ARKIV

Varför inleder Ylva Johansson 2012 med att återigen sätta fokus på Juholts brister?

Det speglar den frustration som finns i partiet och troligen en allt starkare känsla av att det med Håkan Juholt vid rodret inte finns någon väg ur krisen.

Hur påverkar det partiet?

Annons
X

För varje nytt utspel, blogginlägg eller intervjusvar så får den interna solidariteten sig ännu en törn. Det bråk som nu utspelas inför öppen ridå saknar motstycke inom Socialdemokratin. I stället för att bygga upp partiet, rivs det nu ner bit för bit.

Det bråk som nu utspelas inför öppen ridå saknar motstycke inom Socialdemokratin.
SvD:s Lena Hennel.

Varför fortsätter de interna konflikterna?

Därför att krisen är så djup och det inte finns någon lösning i sikte. Det blir som ett självspelande piano. Inlägg som Ylva Johanssons är både ett symtom på krisen och en ingrediens som framkallar ny turbulens.

Vad behövs för att S ska kunna vända trenden med de negativa opinions- och förtroendesiffrorna?

Sannolikt behövs ett partiledarskifte. Så länge som Socialdemokraterna leds av Håkan Juholt är partiet herrelöst och det blir fritt spelrum för olika grupperingarna. Men inte heller en ny partiledare får det lätt. Krisen inom S handlar inte bara om Juholt utan grundar sig också i andra faktorer som strukturförändringar likt en krympande arbetarklass och att kollektivismen hamnat i vanrykte. För att rädda spillrorna skulle tidigare tongivande socialdemokrater behöva ta ”sitt ansvar”, som före detta partisekreteraren Lars Stjernkvist har uttryckt det. Några måste kliva fram och försöka peka ut en färdriktning. Men de får svårt att göra det så länge som Håkan Juholt sitter kvar.

LÄS MER:

Ylva Johansson kritiserar Håkan Juholt
[

Sahlin efter Johanssons utspel: Problemen ligger djupare](http://prod.svd.se:8080/nyheter/inrikes/ylva-johansson-kritiserar-juholt_6744365.svd)

Mats Johansson: En elit i Stockholm bakom attackerna

Annons
Annons
X

Håkan Juholt och Ylva Johansson.

Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X