X
Annons
X
Recension

Neruda Sanningshalten obetydlig i skröna om Neruda

Högsta betyg till Pablo Larraíns biografi om den chilenske Nobelpristagaren Pablo Neruda, en film om konst, politik och folklighet i efterkrigstidens Chile. Viljan att dekonstruera sitt föremål påminner om Dylanfilmen "I’m not there", skriver SvD:s Jon Asp.

Luis Gnecco som Pablo Neruda. Foto: Edge Entertainment

Titelpersonens uttolkare är porträttlik men i övrigt är det inte mycket i "Neruda", om den chilenske Nobelprispoeten Pablo Neruda, som tangerar biografigenrens sedvanliga anspråk på trohet. Regissören Pablo Larraín har en annan agenda än vad filmvärlden vant sig vid (och möjligen hunnit tröttna på). Ur utvalda biografiska fakta skapar han en vidsträckt skröna om konst, politik och folklighet i efterkrigstidens Chile. Nerudas publika persona är helt central, den faktiska sanningshalten inte alls. Larraín gjorde annorlunda redan i "Jackie", formfulländad tillståndsbeskrivning av en fallen first lady, men det är först här som Larraíns virtuositet når sitt fulla uttryck, på en gång dekonstruerande och överdådig.

1948. I senaten i Santiago riktar Neruda – själv senator och berömd försvarare av Sovjet – sitt kön mot en pissoar och samtidigt kritik mot fascisterna i samma rum. Återigen får han respekt genom oförskämdheter. Men regeringen börjar tröttna på Nerudas utspel, som höjer folkets medvetande och strejkvilja, för att inte tala om vad hans poetiska strofer om mänskligt lidande gör. Snart tvingas senatorn i exil i sitt eget hemland, skyddad av partimedlemmar som tycks allt mindre imponerade av Nerudas ideal. För huvudpersonen är inte guds bästa barn. Del av den kaviarvänster som inte har en aning om vad det innebär att sova på golvet, har han sedan länge, skolad i Paris salonger och sekonderad av Picasso, omgett sig med livets goda, med plats för både en och två beundrare, som nu står till buds i det provinsiella Chiles mer smaklösa och ihåliga prakt (Neruda håller väl till godo även om det saknas bäring bakom fasaden).

Luis Gnecco som Pablo Neruda.

Foto: Edge Entertainment Bild 1 av 2

Gael García Bernal.

Foto: Edge Entertainment Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X