Annons

Lennart Samuelson:Sanningen om Gulag kommer fram

Drygt tio år efter att Gulag-arkiven öppnats börjar oklarheterna kring de sovjetiska arbetslägren skingras. Trots sin grymhet var de inga förintelseläger av nazistisk modell, och mycket av arbetet var helt enkelt uppdiktat.

Under strecket
Publicerad

De sovjetiska arbetslägren har sedan länge varit kända, både genom vittnesmål från före detta fångar och genom rapporter till internationella organisationer. Förenklat uttryckt kan man säga att lägren och lägrens omfattning var omtvistade endast under det kalla krigets första decennium. Då förnekade Moskva de vittnesmål som framkom vid franska kommunistpartiets förtalsmål i Paris 1947 kring den före detta sovjettjänstemannen Viktor Kravtjenkos bok ”Jag valde friheten”.

Men samtiden kände inte till mer än de största lägrens namn och geografiska läge. Antalet straffångar var i hög grad osäkert. I sin bok ”Stalinismen” (1953) hänvisade Arthur Montgomery, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, till den enda autentiska källan, ”Planen för Sovjets ekonomi år 1941”. Den bekräftade att straffarbetet spelade en väsentlig roll i skogsbruket, gruvdriften och byggnadsindustrin. I likhet med framstående amerikanska ekonomer och sovjetexperter som Abram Bergson och Naum Jasny avstod dock Montgomery från kvantifieringar.

Annons
Annons
Annons