Sanningar och myter om geniet Mozart

Den 27 januari i år skulle Mozart fyllt 250 år. Över hela världen kommer hans minne att hedras, inte minst i hans hemland Österrike. För att han var ett geni råder det ingen tvekan om. Däremot finns det en hel del myter kring Mozart. Vad är sant och vad är falskt?

Under strecket
Publicerad
Annons

Som någon sa: ”Beethoven är den störste, Mozart den ende”. Ingen kompositör kan mäta sig med Wolfgang Amadeus Mozart. Han är, för att uttrycka det tydligt, den bästa kompositör som världen skådat. Om det är de flesta överens.

Men som de allra flesta genier, dras han med en hel ryggsäck myter. Var hans syster lika begåvad? Hade han Tourettes syndrom? Blev han mördad? Var han ett underbarn?
Ja. Redan som treåring lärde han sig spela sina första stycken. Och han var inte mycket äldre när han komponerade sin första musik. Men han hade god hjälp. Hans far Leopold, som var musiker och musikpedagog, drillade den unge Wolfgang och hans syster Anna Maria stenhårt. De tillbringade nästan hela sin barndom med att åka runt och uppträda inför rika sällskap. De imponerade med att uppföra stycken med ögonbindel, lära sig nya stycken på ingen tid alls och improvisera ihop hela verk på beställning.
Detta kuskande blev viktigt för den vuxne Mozarts komponerande. Han hade som 20-åring förmodligen hört mer musik än de
flesta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons