Annons

Dick Harrison:Sanning med modifikation att Grönland är danskt

Turistbåt vid östra Grönlands kust.
Turistbåt vid östra Grönlands kust. Foto: TT

USA har en lång historia av att köpa sig landområden av andra stater. Men Donald Trumps försök att lägga vantarna på Grönland är inte bara kolonialistiska, de är också missriktade.

Publicerad

Sett ur Donald Trumps perspektiv är förslaget om att köpa Grönland av Danmark inte det minsta besynnerligt, utan ligger i linje med gammal amerikansk tradition. Danskarna har sålt öar till USA förr – Amerikanska Jungfruöarna hette Danska Västindien innan amerikanerna köpte dem för 25 miljoner dollar år 1917. 50 år tidigare inhandlade man Alaska för 7,2 miljoner dollar av Ryssland, 1819 köpte USA Florida med angränsande territorier för cirka 5 miljoner dollar av Spanien och för 10 miljoner införskaffade man 1853 stora landytor från Mexiko. Ingen av dessa affärer kan dock tävla med Frankrikes försäljning av Louisianaterritoriet år 1803, som fördubblade USA:s areal mot att Napoleon fick 15 miljoner dollar.

​När Trump, i egenskap av president, söker göra vad som för honom är ordinära business deals på fastighetsmarknaden agerar han alltså som en gammal kolonialherre, utan att inse att det tåget har gått för länge sedan. Ända sedan andra världskriget har kolonialmakterna lämnat tillbaka territorier, inte införskaffat nya. Detta för oss över på en fråga som sällan dras upp i media: vad har danskarna på Grönland att göra? Danmark ligger ju inte ens i Arktis.

Annons
Annons
Annons