Annons

Sanna Lundell gillar brokiga Södermalm

Journalisten, programledaren och bloggaren Sanna Lundell har bott på Söder i hela sitt liv. Bevarandet av hyresrätter, gubbhem och utbudet av små lägenheter gör Söder mer brokigt än andra stadsdelar, tycker hon.

Publicerad

Journalisten, programledaren och bloggaren Sanna Lundell har bott på Söder i hela sitt liv. "På Pom och Flora (Bondegatan 64) satt jag ofta och jobbade förut. Ägarparet har hittat en helt egen stil med mycket nyttig, fräsch, men samtidigt väldigt god, mat och bakverk. Stället hämtar inspiration från hela världen, men det är mycket raw food och ekologiskt. Nu ångrar jag nästan att jag har instagrammat så mycket därifrån för nu är där alltid smockfullt."

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

Vill man ha blommor klockan 22 när man är på väg till en fest är Engelbrechts Blommor stället att besöka. De har härlig personal, bra service, och ett stort utbud av blommor och växter. De gör mycket arrangemang för olika event och tv-program, och är väldigt skickliga. Den kända floristen Rami, som var en vän som tragiskt nog gick bort nyligen, jobbade där tidigare. Hade man tur blev man expedierad av Rami och fick ett konstverk för några hundralappar. Men det mest unika är deras fantastiska öppettider, och även att de kan buda blommor nästan när som helst. Engelbrechts Blommor, Renstiernas gata 17.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 5

Jag har ett kriterium när jag ska äta ute, att maten måste vara något utöver vad jag själv kan laga, och jag lagar mycket mat själv. Indio Kitchen är en helt fantastisk restaurang, både för lunch och middag, med oväntade smakkombinationer som jag definitivt inte skulle komma på själv. Maten är crossover mellan Japan och Peru, som för övrigt är en väldigt stor trend i USA. Vi äter alltid deras ceviche, och som varierar gång efter gång. Annars kör vi ofta avsmakningsmenyn där man får testa lite av varje, och allt är svingott. Indio kitchen, Kocksgatan 52.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 5

Vill du ha stenar som definitivt inte är några blodsdiamanter ska du gå till Helena Skollings butik. Hon är smycketillverkare, och en god vän till mig. Alla hennes smycken är tillverkade av fair trade-stenar och ekoguld, vilket betyder att guldet är utvunnet ur fair trade-certifierade gruvor. Smycken är en industri som kan vara väldigt smutsig, vilket många inte vet om. Hela Helenas tillverkningsprocess är etisk och hållbar, vilket innebär att tillverkningen sker i Sverige och inte av några barn i något annat land, och det älskar jag. Ateljé Helena Skolling, Bondegatan 6.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 5

Utbudet av filmer på Biograf Victoria känns som det är skapat för mig. Här visas alltid bra filmer, inte alltid kommersiella, men inte heller vrålsmala. Jag gillar drama och dokumentärer, och gärna utländska filmer av kreatörer som tänkt annorlunda. Sist jag var här såg jag The Danish Girl, som egentligen är en ganska smal, och helt underbar film. Det är en biograf av det gamla snittet, från 30-talet. Även om den är uppfräschad, finns deras gamla fontäner kvar i foajén och där är en väldigt speciell känsla. Den stora salongen tar inte jättemånga besökare, så där är också väldigt intimt och mysigt. Biograf Victoria, Götgatan 65.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons