Sanktioner införs mot Ukraina

EU-länderna förbjuder ukrainska ledare inresa i unionen, beslagtar eller fryser deras tillgångar och stoppar alla leveranser av våldsutrustning till Ukraina. Även USA inför sanktioner. Samtidigt kommer signaler om att president Janukovytj öppnar för att hålla val i förtid.

Under strecket
Publicerad

Viktor Janukovytj: Ukrainas president sedan 2010, då han efterträdde Viktor Jusjtjenko. Ryskvänlig. Avstod i sista stund från att skriva på ett associationsavtal med EU, för att i stället acceptera ett stödpaket från Ryssland, vilket blev upprinnelsen till protesterna som nu pågår i framförallt huvudstaden Kiev. Janukovytj avskaffade den reform som införts av tidigare presidenten Jusjtjenko som innebär att presidentens makt begränsades. Bland annat hade premiärministern rätt att utse regeringen. När reformen nu skulle diskuteras på nytt utbröt nya oroligheter. Oppositionen kräver att Janukovytj avgår.

Foto: MYKHAILO MARKIV/AP
Annons

Torsdagen har varit den blodigaste dagen hittills i Ukrainas moderna historia. Upp emot 100 personer har dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och soldater i central Kiev och många hundra har skadats.

Samtidigt som dödssiffrorna steg i Ukraina så satt EU:s utrikesministrar på torsdagskvällen i snabbinkallade överläggningar om sanktioner mot president Viktor Janukovytj och hans regim.

Annons
Annons
Annons