Annons

Sänkta skatter inget recept för fler jobb

När regeringen talar om skattesänkningar, används sysselsättning som argument. Men det är missvisande, och debatten bör istället skifta till ideologi som drivkraft för fler jobbskatteavdrag. Det skriver Oscar Ernerot och Tobias Gerdås, LO.

Under strecket
Publicerad

I söndags aviserade Fredrik Reinfeldt ytterligare 16 miljarder i nya skattesänkningar. Under regeringens sju år vid makten har skatten sänkts med långt över 100 miljarder. Ett nytt svenskt rekord.

En ideologisk debatt om skatter och samhällets ansvar skulle kunna bli en välkommen, spänstig och dynamisk debatt som kan visa på de verkliga konfliktytorna i svensk politik. Men debatten om regeringens skattesänkningar förs inte ur ett ideologiskt perspektiv. Borg och Reinfeldt argumenterar främst för skattesänkningar ur ett ”jobbperspektiv”. Retoriken innebär att du kan välkomna sänkta skatter utifrån såväl ett egenintresse (mer pengar i plånboken) och utifrån ett samhällsperspektiv (det sänker arbetslösheten). Konflikten sägs fortfarande stå mellan fler i jobb eller fler i bidrag. Efter snart två mandatperioder med den här retoriken är det värt att fråga sig om det är sant eller falskt.

Annons
Annons
Annons