Sänkta skatter har gjort att färre barn är fattiga

Det är en utmaning att göra något åt att alltför många barn växer upp i fattigdom i Sverige. Enligt nya beräkningar gjorda av riksdagens utredningstjänst har andelen barn som lever i familjer som räknas som fattiga minskat med 13 procent mellan 2007 och 2010, tack vare jobbskatteavdraget. Det skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M).

Under strecket
Publicerad
Annons

Den senaste tidens diskussion om barnfattigdom är viktig. Låt vara att det går att mäta fattigdom på olika sätt och att fattigdom i Sverige är något helt annat än fattigdom i utvecklingsländer, men oavsett om man väljer att mäta i absoluta eller relativa tal är det ett faktum – och en fortsatt stor utmaning – att alltför många barn växer upp i fattigdom i Sverige.

Gränsen för försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) får numera sägas vara allmänt accepterad som en gräns för skälig levnadsnivå och därmed även för vad som kan betraktas som fattigdom. De flesta av oss ställer nog upp på att i vårt land med bör alla ges möjlighet att klara sina grundläggande behov även om man under kortare eller längre tid saknar tillräcklig inkomst. Inte minst är detta viktigt för alla barn som lever i familjer med låg inkomst.

Annons
Annons
Annons