Annons

”Sänkta skatter ett måste för ekonomin”

Finansminister Magdalena Andersson (S) lägger fram högbudgeten på onsdag.
Finansminister Magdalena Andersson (S) lägger fram högbudgeten på onsdag. Foto: Lars Pehrson

Endast genom att sänka tillväxthämmande skatter och krympa utgifterna i offentlig sektor kan den svenska ekonomin räddas ur stagnation. Det skriver Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbilder

På onsdag presenterar finansministern den första höstbudgeten efter januariöverenskommelsen. Det återstår att se vad budgeten i detalj kommer att innehålla, men det står klart att regeringen och dess samarbetspartier måste börja agera kraftfullt för att lyfta svensk tillväxtpotential genom förändringar av skattenivåerna och den offentliga sektorns utgifter. Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till.

De fyra partierna bakom uppgörelsen har kommit överens om att det för att ”säkra en god ekonomisk utveckling, vårt framtida välstånd och en god välfärd i framtiden krävs en politik som prioriterar jobben och främjar näringslivets hållbara omställning och konkurrenskraft”. Gott så. Men sedan januariöverenskommelsen presenterades har vi kunnat konstatera att medan vissa delar av avtalet är glasklart formulerade så är andra delar mindre tydliga och vissa delar går till och med stick i stäv med andra. Regeringen och samarbetspartierna C och L har också visat i debatten att de ibland tolkar skrivningarna väldigt olika. Troligtvis har vi därför några i bästa fall intressanta, i sämsta fall röriga och motstridande, år framför oss. Det har vi inte råd med.

Annons
Annons
Annons