Annons
X
Annons
X

Sänkta momsen har fått oss att anställa

Den sänkta momsen på restaurangmat har gjort att branschen anställer som aldrig förr. Sluta blunda för reformens positiva sysselsättningseffekter och undvik politisk prestige. Det skriver 13 restaurangföretagare gemensamt.

Höjs momsen igen kommer vi att tvingas säga upp många av de ungdomar som vi anställt, skriver artikelförfattarna.
Höjs momsen igen kommer vi att tvingas säga upp många av de ungdomar som vi anställt, skriver artikelförfattarna. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | RESTAURANGMOMSEN

Vi ser med våra egna ögon vad som händer.

Enligt färsk statistik från SCB var det 9500 fler som jobbade i restaurangbranschen under första kvartalet 2012 än under första kvartalet 2011. Framför allt syns ökningen på antalet tillsvidareanställningar. I dag är det 10700 fler som har en tillsvidareanställning än under motsvarande period förra året. SCB:s siffror bekräftar den ökade efterfrågan på restaurangpersonal som tidigare konstaterats hos Arbetsförmedlingen (20 procent fler restaurangrelaterade platsannonser). Även Riksbanken har konstaterat att momssänkningen gett resultat i form av prissänkningar och ökad sysselsättning.

För oss som jobbar inom restaurangbranschen kommer inte dessa siffror som någon överraskning. Den sänkta momsen på restaurangmat har gett oss alla marginaler som gjort att vi vågat investera och nyanställa.

Annons
X

Vi som skriver denna debattartikel har kunnat nyanställa 48 personer tack vare den sänkta momsen på restaurangmat och när vi pratar med våra kollegor säger alla samma sak – momssänkningen har gett hela branschen en vitamininjektion och vi anställer som aldrig förr. Ändå får vi höra från flera håll att momssänkningen inte har haft någon effekt.

Nyligen var det Finanspolitiska rådet som dömde ut reformen som verkningslös och avfärdade momssänkningen som ett riktat branschstöd. Finanspolitiska rådets slutsatser hade kanske varit relevanta om man verkligen granskat effekterna av den svenska momssänkningen på mat. Men det har man inte gjort. Det man gjort är att man studerat gamla studier om momssänkningar och utifrån dessa, ibland mer än 15 år gamla rapporter, dragit slutsatser om den nuvarande svenska momssänkningen. Vi tycker att det är mer relevant att prata om vad som faktiskt händer här och nu, i vår bransch 2012.

För oss som jobbar i restaurangbranschen och som dagligen ser effekterna av momssänkningen är det väldigt förvånande, för att inte säga provocerande, när så kallade experter talar om för oss att momssänkningen inte haft någon effekt. Vi är inga ekonomiska experter, men vi kan restaurangbranschen och vi ser ju med våra egna ögon vad som händer.

Vi tycker att det är tråkigt att det verkar ha gått så pass mycket politisk prestige i den här frågan att man är beredd att blunda för momssänkningens verkliga effekter. Vi vill behålla den enhetliga momsnivån på restaurangmat och vi vill kunna fortsätta ge unga människor en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Höjs momsen igen kommer vi att tvingas säga upp många av de ungdomar som vi anställt de senaste månaderna. Vi undrar om de som vill höja momsen verkligen insett det? Hur många jobb är man beredda att offra för att få höja momsen igen?

ANNA LALLERSTEDT

Eriks Restauranger

MATHIAS DAHLGREN

Matsalen och Matbaren

SÖREN AHLBOM

Familjen Ahlboms Restauranger

CLAES LIVIJN

Villa Källhagen

CLAES ROOS

Welcomegruppen

PETER REINHOLDSSON

O’Learys Liljeholmstorget

THOMAS BJURHOLM

Sundby Gård

RECIP CELIK

Belgobaren, Monks

KENNETH KOVANEN

Nygårds Värdshus

LEO MICKELSSON

Hermans Vegetariska Restaurang

PONTUS MANNESTIG

Långholmen Hotell & Konferens

JOHAN LINDQVIST

Berns

CARL YRWING

Vasamuseets Restaurang

Annons
Annons
X

Höjs momsen igen kommer vi att tvingas säga upp många av de ungdomar som vi anställt, skriver artikelförfattarna.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X