Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Leif Petersen: Sänkta boräntor att vänta i vinter

Dagens räntebeslut är helt väntat. Styrräntan ligger kvar på 1,25 procent. Samtidigt betonar Riksbanken att svensk ekonomi bromsar in till följd av den svaga utvecklingen i omvärlden. Därför sänks ränteprognosen. Det var också väntat.

”Det är nu mer sannolikt att räntan kommer att sänkas än höjas under vintern”, skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Det betyder att alla bedömare som trott på en sänkning vid nästa räntemöte i december med all sannolikhet kommer att få rätt.

Räkna med en styrränta på 1,00 procent vid årsskiftet och att det ytterligare sänker boräntorna och alla andra räntor i ekonomin. Riksbanken betonar också att räntan kommer att ligga på låg nivå under en längre tid framöver.

Annons
X

Som vanligt är den sex personer starka direktionen oense. Två av sex ledamöter reserverar sig som vanligt. Det är Karolina Ekholm och Lars E O Svensson som båda vill ha en sänkning. Ekholm vill ha ner räntan till 1,00 procent och senare till 0,75 procent.

Svensson vill ha 0,75 procent genast och sedan ner till 0,5 procent.

• LÄS OCKSÅ:
”Därför ville Ekholm sänka reporäntan”

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De har lite olika skäl till varför men sammantaget handlar det om att få en lägre arbetslöshet och bättre fungerande penningpolitik.

  Riksbankens majoritet, med riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen, skriver att den låga styrräntan inte får bidra till att hushållens skuldkvot ökar. Idag kom statistik från SCB som visar att hushållens lån i september ökade med 4,5 procent. Det är en nedgång från augusti och från ett år tillbaka då tillväxttakten var 5,8 procent.

  Så länge som hushållen inte drastiskt ökar sin belåning eller andra faktorer dramatiskt förändras kommer Riksbanken med stor sannolikhet att sänka räntan i december. I vilket fall kommer den redan nu låga styrräntan att vara kvar under lång tid.

  Det betyder att låntagare kan räkna med hyfsat låga räntenivåer under lång tid framåt. Bolånetagare med tremånaderslån kommer att ligga kvar med kort bidningstid. Chansen till sänkta boräntor är mycket stor framåt årsskiftet.

  • RÄNTEKARTAN:
  30 000 har sagt sin ränta - säg din boränta du med!

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X