Annons

Sänkt volym på svenska festivaler

Flera festivalarrangörer har i sommar spontant sänkt konserternas ljudnivåer. Men inga festivaler följer Socialstyrelsens nya hårdare decibelkrav för barn, trots att många barnfamiljer finns bland besökarna.

Under strecket
Publicerad

Liksom andra konsertarrangörer är Hultsfredsfestivalen tvungen att följa Socialstyrelsens riktlinjer för hur hög ljudnivån får vara, för att inte bli av med tillståndet att hålla festivalen. Maximalt 100 decibel får den genomsnittliga nivån ligga på, och aldrig vid något enskilt tillfälle nå över 115 decibel.
Inte utan viss förvåning konstaterar festivalchefen J P Bordahl att flera band på Hultsfred i år valde att spela lägre än tillåtet, något som enligt honom inte tillhört vanligheterna tidigare. Många recensenter och besökare klagade över att volymen var för låg. J P Bordahl förnekar bestämt att festivalledningen medvetet skulle ha lagt sig under den tillåtna nivån.
Festivalens egna ljudtekniker informerar artisterna om vad som gäller, och gör sedan egna kontrollmätningar. Enligt Anders Hagström, produktionsansvarig på Hultsfredsfestivalen, hölls ljudnivåerna på samtliga scener med några få undantag i år.

En arrangör som medvetet lagt sig under riktlinjerna är Storsjöyran i Östersund som hålls i
slutet av juli. Sedan fem år står det inskrivet i artistkontrakten att genomsnittsnivån på ljudet inte får överstiga 98 decibel, i stället för de 100 som Socialstyrelsens tillåter.

Annons
Annons
Annons