Sänkt tunnelbana öppnar möjligheter

NYTT SPÅR Nya byggnader och verksamheter vid Slussen bör stödja platsens karaktär av rörelse och flöden. Det skriver två representanter för Skönhetsrådet som också pekar på att ett djupare läge för tunnelbanestationen är en nyckelfråga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Slussen är en plats som ska tillgodose många olika praktiska behov. Det är ett av Stockholms känsligaste stadspartier. Samtidigt är det en plats som många önskar laddad med nya upplevelser, spektakulär arkitektur och pulserande innehåll. Tyvärr har sådana krav och förväntningar gjort de fem förslagen som staden tagit fram mer komplicerade än de skulle behöva vara.

Två av förslagsställarna arbetar med en ny stadsfront på Södermalmssidan och tydligt avläsbara broar. Två andra har valt mer upplösta strukturer där gattet mellan Söder och Gamla stan upptas av platsbildningar. Det är inte självklart vilket av dessa förhållningssätt som bör gälla. Däremot anser Skönhetsrådet att det tredje alternativet som representeras av Nouvels och Häggs förslag inte är tänkbart eftersom det blockerar det viktiga sambandet Saltsjön–Mälaren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons