Sänkt straff för kravalldömda

Under strecket
Publicerad
Annons

Göteborg Åtta ungdomar som dömts för sin inblandning i den så kallade sambandscentralen under EU-toppmötet i Göteborg fick på fredagen sina straff kraftigt mildrade av hovrätten för västra Sverige.
Hovrätten dömer de åtta ungdomarna, som kommer från bland annat Stockholmsområdet och Göteborg, till fängelsestraff på mellan ett år och fyra månader och två år och fyra månader för medhjälp till våldsamt upplopp.
Kammaråklagare Peter Larsson hade åtalat de åtta för anstiftan till våldsamt upplopp, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse. Åklagaren vann gehör för detta i Göteborgs tingsrätt där de åtta i oktober dömdes för att ha anstiftat upploppen till fängelsestraff på mellan tre och fyra år. Men hovrätten tycker inte att åklagarens bevisning räcker och dömer därför för medhjälp till våldsamt upplopp.

– Det är naturligtvis tillfredsställande att domen lett till en väsentlig strafflindring. Men min uppfattning är att min klient borde frikännas. Det hon har gjort utgör inte något brott, säger advokat Tomas Nilsson till TT. tt

Annons
Annons
Annons