Annons
X
Annons
X

Sänkt skatt för pensionärer

Regeringen kommer att satsa fem miljarder för sänkt skatt för pensionärer i vårpropositionen. Vallöftet presenterades vid allianspartiernas distrikts- och länsförbundsstämmor i Folkets park i Huskvarna och ska gälla från 1 januari 2011.

Den borgerliga Alliansens partiledare fr. v. statsminister Fredrik Reinfeldt (M) näringsminister Maud Olofsson (C) utbildningsminister Jan Björklund och socialminister Göran Hägglund (KD) är samlade till distrikts- och länsförbundsstämmor i Folkets park i Huskvarna på lördagen.
Den borgerliga Alliansens partiledare fr. v. statsminister Fredrik Reinfeldt (M) näringsminister Maud Olofsson (C) utbildningsminister Jan Björklund och socialminister Göran Hägglund (KD) är samlade till distrikts- och länsförbundsstämmor i Folkets park i Huskvarna på lördagen. Foto: ANNA HÅLLAMS / SCANPIX

Sänkningen ska motsvara 5 miljarder kronor från och med den första januari 2011. Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna, från 1 januari 2009 och 1 januari 2010, fördubblas alltså sänkningen till 10,5 miljarder kronor.

Enligt Folkpartiet ska de tre skattesänkningarna ge pensionärer en sänkning på sammanlagt cirka 5000 kronor per år.

– Alla pensionärer har anledning att vara glada i dag. Men det innebär framförallt ett lyft för de med de lägsta pensionerna, säger Maud Olofsson, partiledare för centerpartiet, till Aftonbladet.

Annons
X

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt motiverade sänkningen med att pensionärerna blivit klämda i finanskris och lågkonjunktur, eftersom pensionen krymper när ekonomin krymper.

– Det blir en påtaglig förbättring i pensionärernas plånböcker, säger KD-ledaren Göran Hägglund, till tt.

Förslaget innebär för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en skattesänkning på cirka 1 200–1 400 kronor per år beroende på vilken kommunalskatt man har, skriver statsrådsberedningen i ett pressmeddelande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pensionärernas Riksorganisation (PRO) med nära 406 000 medlemmar är både nöjd och missnöjd med beskedet.

  – Det är väldigt trevligt att man riktar intresset mot pensionärerna, säger Anders Teljebäck, PRO:s förbundssekreterare.

  Samtidigt säger han att löntagarna i och med det så kallade jobbskatteavdraget fått ännu större skattesänkningar, och att det ännu är oklart om ännu mera kommer där i vårpropositionen. Och fortfarande vill PRO driva principen om lika skatt för lika inkomst.

  – Innan vi får det är vi inte nöjda, och vi kommer inte att ge oss – inget annat duger, säger Teljebäck till tt.

  Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros håller med Anders Teljebäck.

  – Det enda anständiga är att pension ska beskattas på samma sätt som lön. De rödgrönas besked är att klyftan ska tas bort steg för steg, säger han.

  Men statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar den föreslagna skattesänkningen med att en tredjedel av klyftan försvinner, och att skatteskillnaden som är kvar är berättigad.

  – Det ger jobb och det som ger jobb förstärker pensionssystemet, säger han och hänvisar till att den som arbetar oftast har högre kostnader.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Den borgerliga Alliansens partiledare fr. v. statsminister Fredrik Reinfeldt (M) näringsminister Maud Olofsson (C) utbildningsminister Jan Björklund och socialminister Göran Hägglund (KD) är samlade till distrikts- och länsförbundsstämmor i Folkets park i Huskvarna på lördagen.

  Foto: ANNA HÅLLAMS / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X