Sänkt moms skapar nya jobb

restauranger En sänkning av momsen på restauranger skulle skapa 15000 nya jobb. Det skulle på ett bräde kunna sänka ungdomsarbetslösheten med nästan 10 procent, skriver Eva Östling Ollén, vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Under strecket
Publicerad
Annons

n sänkt restaurangmoms skulle skapa 15000 nya jobb, varav merparten till grupper som har särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det visar en rapport som Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR) låtit Handelns Utredningsinstitut (HUI) göra och som presenteras idag. Rapporten visar också att det finns ett brett stöd för en momssänkning hos såväl allmänheten som hos ledande ekonomiska experter.

Sverige har idag världens högsta restaurangmoms. Efter att EU-kommissionen gav medlemsländerna möjlighet att från och med 2009 sänka restaurangmomsen har Frankrike och Belgien redan gjort så. Finland följer efter den 1 juli. Men inte Sverige, där momsen på mat serverad på restauranger är mer än dubbelt så hög som på mat i en livsmedelsbutik, även färdiglagad.

Annons
Annons
Annons