Annons
X
Annons
X

Sänkt krogmoms sågas av experter

Regeringens sänkta krogmoms är snarast ett branschstöd. Och den tycks inte heller ha gett särskilt många nya jobb.

Den sågningen kommer från de ekonomiska experterna i Finanspolitiska rådet.

Av TT
(uppdaterad)

Rådet är till för att granska regeringens ekonomiska politik och deras kritik är hård på flera punkter. Regeringens beräkningar av antalet nya jobb efter den sänkta restaurangmomsen verkar kraftigt överskattade, bedömer rådet.

Dessutom öppnar sänkt krogmoms för nya påtryckningar från andra branschorganisationer som med skiftande argument också vill gynnas av sänkt moms i just deras bransch, befarar rådet.

Finansminister Anders Borg menar däremot att den lägre krogmomsen haft positiva effekter och ”förbättrat förutsättningarna att minska ungdomsarbetslösheten”.

Annons
X

Hans chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, uttrycker sig så här:

– Det är väl tidigt att säga något om sysselsättningseffekterna. Vår avsikt var att stimulera fram jobb i en bransch som ofta sänker trösklar för unga och utrikes födda.

Borgs finanspolitik får samtidigt beröm och de svenska statsfinanserna tillhör de bästa i Europa. Men Borg har varit överdrivet försiktig under de senaste året, anser rådet. De tilltänkta skattesänkningarna i fjol, bland annat ytterligare ett jobbskatteavdrag, frös inne i oro över läget i Europa.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är rimligt att ta höjd, men frågan är hur mycket höjd man ska ta och om det blir en mycket allvarlig kris i Europa så tror jag inte att några säkerhetsmarginaler gäller, säger Lars Jonung, ordförande i Finanspolitiska rådet.

  Reinfeldt tycker inte att regeringen är överdrivet försiktig i sin finanspolitik.

  – Vi är aktsamma för att vi ser en stor oro i vår omvärld och vi har redan sett att det har påverkat efterfrågan.

  Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson är inte sen med att ta fasta på att rådet kritiserar regeringen för att överdriva effekten av den halverade krogmomsen.

  – Det har ju vi också påpekat. Det är intressant att rådet beskriver det som ett branschstöd, säger hon till TT.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det är väldigt vanligt att ekonomer propagerar för enhetlig moms, det vill säga lika momssats på allt. I så fall skulle sådant som den lägre matmomsen och bokmomsen också behöva diskuteras.

  Och om den sänkta krogmomsens eventuella effekter, säger han, i samband med ett besök på Växjöbagarn i Växjö:

  – Det är väl tidigt att säga något om sysselsättningseffekterna. Vår avsikt var att stimulera fram jobb i en bransch som ofta sänker trösklar för unga och utrikes födda.

  Han anser inte att regeringen är överdrivet försiktig i sin finanspolitik.

  – Vi är aktsamma för att vi ser en stor oro i vår omvärld och vi har redan sett att det har påverkat efterfrågan, säger Reinfeldt som också anser att det ofta i bedömningar av regeringens politik finns ett mått av efterklokhet.

  – Det är ofta en diskussion om var man befinner sig i en konjunkturcykel, och det är lättare att bedöma det i efterhand.

  TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.

  – Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X