Annons

”Sänkt bensinskatt är ett stort klimatsvek”

Moderaternas radikala förslag på sänkt bensinskatt kommer att förvärra problemen, skriver Isabella Lövin och Per Bolund.
Moderaternas radikala förslag på sänkt bensinskatt kommer att förvärra problemen, skriver Isabella Lövin och Per Bolund. Foto: Pontus Lundahl/TT, Malin Hoelstad

Moderaterna är svaret skyldiga: hur blir utsläppen mindre genom att bensinskatten sänks och landsbygdsstödet till den gröna omställningen skärs bort? Den frågan ställer Miljöpartiets Isabella Lövin och Per Bolund.

Under strecket
Publicerad

Hela Sverige ska leva, idag och om hundra år – för Miljöpartiet är det inte bara en principsak utan avgörande för Sveriges ekonomi och vår klimatomställning. Vi bedrövas därför av att Moderaterna har vänt den ambitionen ryggen.

I Riksdagen har vi enats om att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030 och vara nere på noll till 2045. Det är ett viktigt mål som sattes i en bred överenskommelse där även Moderaterna ingår. När vi satte målen visste vi att det skulle, förutom att kräva mer el- och biodrivmedel, ställa krav på att sänka användningen av bensin och diesel. Men Moderaterna har visat att de inte går att lita på och vill nu istället sänka bensinskatten. Det skulle innebära en radikal sänkning som motsvarar minst sju miljarder kronor om året i uteblivna skatteintäkter – sju miljarder som borde gå till viktiga finansieringar i en kraftfull och rättvis klimatomställning.

Annons
Annons
Annons