Sänkt alkoholskatt ökar resandet

Färjerederier och danska handlare räknar med ökade intäkter när Danmark på onsdagen sänker alkoholskatten. I Helsingør hoppas vissa på dubblerad omsättning när svenskinvasionen tar fart.

Under strecket
Publicerad
Annons

På onsdagen sänker Danmark alkoholskatten med 45 procent. Det betyder att spriten blir runt 50-lappen billigare per helflaska och handlare i bland annat Helsingør väntar sig en smärre invasion av svenska kunder. Vissa butiker hoppas till och med på fördubblad omsättning, rapporterar danska medier.
– Visserligen brukar september vara en lugn månad för stadens handlare men i år har det varit ovanligt lugnt. Många stamkunder har sagt att de återkommer i oktober, berättar Henrik Nielsen, i Helsingør Vinhandel nära färjeläget för Frederiksborg Amts Avis.

Stora passagerarrederier bekräftar för SvD.se att shoppingen i Danmark väntas öka, även om det troligen inte blir överfullt på färjorna.
–Vi förväntar oss en ökning, framför allt till helgen, men ska nog klara rusningen. Vi kör ju 122 turer åt varje håll och har kapacitet för upp till 30 000 passagerare per dygn, säger Henrik Rørbæk, Scandlines chef för linjen Hensingborg- Helsingør.

Annons
Annons
Annons