Annons

”Sänk skatten på öl och rädda Systembolaget”

Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.
Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier. Foto: Tomas Oneborg, pressbild

Systembolagets förslag på en budgetöl för 6,90 kronor för att komma åt smugglingen är en tankevurpa som riskerar att underminera Systembolaget självt. Det skriver Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svensk alkoholpolitik är under stort tryck och ifrågasätts från flera håll. Förutom budgetölen ligger förslag på riksdagsnivå gällande söndagsöppet på Systembolaget, gårdsförsäljning, försäljning av öl och vin i livsmedelsbutik och differentierade skatteupplägg. Förslagen ska ses mot en bakgrund av att svensk alkoholmarknad har genomgått stora förändringar de senaste decennierna. Vi har en stadigt sjunkande alkoholkonsumtion och vi dricker inte längre på samma destruktiva sätt. Och det mest glädjande av allt: ungdomar dricker mindre alkohol än någonsin, något som är en internationell trend i många delar av världen. Svenskarna köper mer öl, vin och sprit via e-handel än någonsin och svenskars dryckesvanor ser i dag mer ut som övriga européers. Allt eftersom omvärlden och svenskarna förändras, desto mer behöver den svenska modellen förklaras.

Systembolaget har med sitt budgetöl adresserat en viktig fråga. Att sänka priset på öl, som i stor utsträckning handlas utanför Systembolaget, är i sig en bra idé. Alkoholsmuggling och omfattande gränshandel är ett stort problem som Sveriges Bryggerier länge försökt uppmärksamma. Smugglingen är en kriminell verksamhet som använder samma hänsynslösa nätverk och personer som smugglar både narkotika och människor och eldar på gängkriminaliteten. Detta bidrar till Sveriges redan svåra utmaningar med brottslighet och otrygghet. Smugglingen göder den kriminella ekonomin med hundratals miljoner kronor per år.

Annons
Annons
Annons