Annons

PrydhSängkammarfars om en porrbesatt samtid

Louise Ryme och Peter Eggers som Jessica och Jens i ”Prydh”.
Louise Ryme och Peter Eggers som Jessica och Jens i ”Prydh”. Foto: Carl Thorborg

Skuld och skam rimmar ännu på sex – fast på nya sätt. På Playhouse Teater spelas engelsmannen Anthony Neilsons rappa komedi som klär av en porrbesatt samtid.

Under strecket
Publicerad

Petter Eggers och Louise Ryme i ”Prydh”.

Foto: Carl ThorborgBild 1 av 1

Paret Jens och Jessica Prydh är väl som många andra 38-åringar. Man har sina problem, särskilt det där med sex. Det har gått 14 månader och fyra dagar sedan sista herdestunden. Inte för att någon av dem är särskilt pryd – skojar Jens, även kallad Jensa – men det vill sig inte. Han får inte upp den helt enkelt. Vad göra? Han är för ung för att använda Viagra, tycker han, och det är så skambelagt. Kärlek ska ju heller inte vara något mekaniskt kvick-fix, pirret ska uppstå av sig självt.

Engelsmannen Anthony Neilson fick premiär på ”The prudes” på Royal Court för två år sedan. Den tillhör genren komedi med svart bottensky, men är (för engelska förhållanden) ovanligt explicit vad det gäller sex och könsord. Bengt Ohlsson har översatt och verkligen fått fram det vitsiga, handlingen är också överflyttad till svensk mark. Neilson har satt paret på två stolar framför publiken, som man lättsamt samtalar med – som om vi var någon form av terapeuter, med voyeuristiska böjelser. Meningen är nämligen att just denna kväll ska paret bryta förbannelsen. Nu ska här liggas, för misslyckas man kan man ju lika gärna skiljas.

Annons
Annons
Annons