Sångerska på jakt efter glädje

I dag inleds Stockholm Jazz Festival. Artisterna är liksom tidigare år en brokig blandning av internationella och svenska artister. Göteborgska jazzsångerskan Lindha Kallerdahl är en av de få kvinnor som framträder på den 23:e upplagan jazzfestival.

Under strecket
Publicerad
Lindha Kallerdahl uppträder på Stockholm Jazz Festival på fredag.

Lindha Kallerdahl uppträder på Stockholm Jazz Festival på fredag.

Annons

Kritiker och jazzkännare kallar Lindha Kallerdahl röstkonstnär och rösteqvilibrist. Hon är en av Sveriges främsta jazzsångerskor som 2001 fick Jazz i Sverige-artistpriset.

Trots framgångarna sedan debuten 2001, då i namnet Svantesson, arbetar hon hela tiden med sin självkänsla. Hon undervisar till och med om självkänsla på Musikhögskolan. Att hitta glädjen i musiken handlar om att skala av förväntningar, säger hon, att hitta självkänslan för att kunna skapa. Det sämsta som kan hända hennes eget skapande är när hon tar sig själv för given och tror att hon är jazzsångerska.
– Min egen självkänsla är som sämst när jag blandar in mitt ego. Det handlar om att kunna vara sig själv när man gör musik och inte vara den andra tror att du är. Vi människor har en stor fåfänga, vi tror att vi är något först genom att göra något. Mest människa är jag när jag inte gör något. Min prestation är att jag jobbar på mitt hantverk. Det är den goda saken med att åldras, att lära känna sig själv, att bli medveten om sina handlingar och ta ansvar för dem, säger Lindha Kallerdahl.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons