Annons
X
Annons
X

”Bowie var störst, först, bäst och vackrast”

SvD:s kulturskribent Andres Lokko om David Bowies död. Den brittiske artisten är död efter att i flera månader ha kämpat mot cancer.

(uppdaterad)
David Bowie 1947–2016

Foto: AP/AOP

En enormt välregisserad sista föreställning. Så beskriver Svenska Dagbladets musikkritiker Andres Lokko det avsked David Bowie som tog i och med sista skivan ”Black star”. Albumet gavs ut så sent som i fredags, på artistens 69:e födelsedag, och innehåller bland annat låten "Lazarus", där han sjunger "Look up here, I'm in heaven".

– Att han gör ett av sina vackraste verk som kommer ut veckan innan han dör, som dessutom heter ”Black star”, det är väldigt dramatiskt. Det säger också en del om Bowies lyskraft, säger Andres Lokko.

"David Bowie dog fridfullt omgiven av sin familj efter en 18 månader lång kamp mot cancer", skrev Steve Martin, David Bowies pr-ansvarige på artistens officiella Twitter- och Facebookkonton på måndagsmorgonen.

Annons
X

David Bowie, som föddes den 8 januari 1947 i Brixton i London, är en av historiens mest inflytelserika rockartister – men ses också som en ikon inom mode, film och konst. Han är känd för att ständigt ha skiftat stil, såväl musikaliskt som utseendemässigt.

– Bowie var störst, först, bäst och vackrast. Oavsett kön, smak och sexuell läggning är han en av 1900-talets vackraste människor, säger Andres Lokko.

Bland David Bowies mest kända låtar märks "Space Oddity" (1969), "Young Americans" (1975), "Heroes" (1977) och "Let's Dance" (1983). Han gjorde en överraskande comeback för tre år sedan när han släppte ett nytt album, även då i samband med en födelsedag, den 66:e. Det var hans första skiva på tio år. Han har dock inte återkommit till scenen, hans senaste liveframträdande var vid en välgörenhetskonsert i New York 2006, enligt BBC.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När artister dör är det ofta man pratar om att man inte kan överskatta deras betydelse. Men personligen har jag varit ett sådant tossigt fan genom åren. "Ziggy Stardust" var den första skiva som jag fick och lyssnade på. Jag fick också möjligheten att intervjua honom under 90-talet, det är en av de roligaste intervjuer jag har gjort. Han var så smart och rolig och en person man vill sitta och prata med i 19 timmar, säger Andres Lokko.

  Foto: AP

  Läs Lokkos intervju med Bowie från 90-talet:

  [POP #14] David Bowie

  popviminns.wordpress.com

  Sångarens publicist meddelar bortgången

  news.sky.com

  Kämpade 18 månader mot sjukdomen

  dailymail.co.uk

  Expressen sänder live

  expressen.se

  David Bowie

  sv.wikipedia.org
  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP/AOP Bild 1 av 2
  Foto: AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X