Annons
X
Annons
X

Sandvik-vd vill lämna flyttkaoset bakom sig

Beskedet kom som en chock för anställda och för boende i Sandviken. Sandviks huvudkontor har legat i Sandviken ända sedan företaget startades för 150 år sedan.

Olof Faxander, vd för Sandvik. Här på huvudkontoret i Sandviken.
Olof Faxander, vd för Sandvik. Här på huvudkontoret i Sandviken. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN.

”I linje med den nya strategiska inriktningen har Sandvik beslutat att flytta huvudkontoret till ett nytt kontor i Stockholm. Till det nya huvudkontoret lokaliseras koncernledningen, exklusive affärsområdescheferna, tillsammans med vissa nyckelfunktioner medan andra koncernfunktioner behålls i Sandviken.”

• LÄS MER:
Sandvik flyttar huvudkontoret.

Reaktionen på beslutet, som blev offentligt i en pressrelease den 2 september och som i övrigt handlade om den nya ledningsorganisationen, blev häftig.

Annons
X

Sandviks tidigare vd Per-Olof Eriksson sågade i ett föredrag som egentligen skulle handla om hans egen tid i företaget, såväl den nya strategin som beslutet att flytta huvudkontoret jäms med fotknölarna.

Sandviks nye vd Olof Faxander kallade Eriksson för en ”high-flyer” från Stockholm som inte begriper sig på företaget.

Själv anser Olof Faxander att det är dags att lägga debatten kring kontorsflytten bakom sig, allrahelst som den börjat accepteras i Sandviken och så sakteliga håller på att ebba ut.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det beror, tror han på, att det handlar om 50 personer som flyttar från Sandviken till Stockholm. Den industriella verksamheten blir givetvis kvar och Sandviken är fortfarande företagets största tillverkningsort.

  Till en inte så liten del kan den tystnande kritiken bero på att omstruktureringen av Sandvikkoncernen genomförts snabbare än planerat och att resultaten visat sig
  fortare än väntat.

  • LÄS MER:
  Väl godkänt för Sandviks senaste siffror.

  • LÄS MER:
  Sandvik kan tjäna på eurokrisen.

  – Det finns flera skäl till att vi bestämde oss för att flytta huvudkontoret från Sandviken till Stockholm. Det viktigaste är omstruktureringen som innebär en anpassning till globaliseringen och att vi måste finnas där den ekonomiska tillväxten sker och vara nära den finansiella marknaden, rent personligen, säger Olof Faxander. Han fortsätter:

  – Det andra skälet är att Sandvik just nu går igenom en generationsväxling i företagsledningen som hittills haft en homogen åldersstruktur där många har varit nära pensionsåldern. Vi måste på kort tid rekrytera ett antal nya chefer och för att vara en attraktiv arbetsgivare på den internationella arbetsmarknaden måste vi kunna erbjuda en internationell miljö där de och deras familjer kan bo, säger Olof Faxander.

  • LÄS MER:
  Hon är nyckelperson i Sandviks omställning.

  – För att vara en tänkbar bostadsort måste vi, förutom bra bostad, också kunna erbjuda en bra arbetsmarknad för medföljande och internationella skolor för barnen. I dag är tre i ledningsgruppen icke-svenskar, de första i företagets historia och det är så det kommer att se ut i framtiden.

  • LÄS MER:
  Kritik mot Faxander när chefer hoppar av.

  I Sandviken har man kommit över chocken att huvudkontoret i det företag som heter detsamma som staden inte längre finns kvar i Sandviken.

  Kommunfullmäktiges ordförande Peter Kärnström har fortfarande svårt att vänja sig vid tanken och menar att invånarna i Sandviken känner sig svikna av företaget.

  – Samtidigt förstår jag argumenten och jag förstår också att vi politiker måste hitta lösningar för att bredda näringslivet i kommunen och i regionen så att det blir mer varierat och att det finns jobb till dem som följer med dem som rekryteras till Sandvik. Det är länge sedan Sandviken var en bruksort men arbetsmarknaden är fortfarande ensartad. Man kan kanske kalla oss ett bruk-light, säger Peter Kärnström.

  Han pekar på Västerås som ett bra exempel där man lyckats komma över neddragningarna och utflyttningen av den dominerande industrin i staden, ABB.

  I dag har Västerås ett mer varierat näringsliv och många som arbetar i Stockholm bor i Västerås och klarar att pendla varje dag.

  – Utflyttningen av ABB:s huvudkontor blev något av en nytändning för Västerås och det skulle kunna vara likadant för Sandviken. Vi är redan en modern industri- och kulturstad och vi ska bli också en tjänstestad. Men det är inget vi kan begära att någon annan ska hjälpa oss med. Vi måste göra det själva, säger Peter Kärnström.

  • HIT FLYTTAR
  Sandvik sitt huvudkontor.

  Annons
  Annons
  X

  Olof Faxander, vd för Sandvik. Här på huvudkontoret i Sandviken.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X