Annons
X
Annons
X

Sanders till allt hårdare attack mot Clinton

Demokraternas race i presidentvalet blir allt aggressivare. Vänstersenatorn Bernie Sanders, som sagt att han ska driva en positiv kampanj, finner sig allt oftare gå till attack mot Hillary Clinton. Vid en tv-debatt på torsdagen fick den förra utrikesministern ta emot smällar om Wall Street och Irakkriget.

Kampen om Vita huset
[object Object]
Bernie Sanders och Hillary Clinton. Foto: David Goldman/AP

NEW YORK Som individer är de olika. Men inom flera frågor är Hillary Clinton, USA:s utrikesminister under Obama, och Bernie Sanders, vänstersenatorn från Vermont som överraskade i primärvalet i Iowa i veckan, ofta överens.

Deras åsikter skiljer sig inte särskilt mycket inom sjukvård och utbildning eller runt maktkoncentrationen på Wall Street. De har mer eller mindre samma idéer om utrikespolitiken. Men i ett demokratiskt startfält som numera bara innehåller två kandidater sedan Martin O’Malley hoppat av efter Iowa så hamnar extra mycket fokus på skillnaderna.

Till Hillary Clintons lista av problem att hantera – eposthärvan, Benghaziattacken, att hon redan bott i Vita Huset – så återkommer det finansiella stöd hon fått från storbanker på Wall Street.

Annons
X

Bernie Sanders deklarerade tidigt att han skulle driva en ”positiv kampanj”. Men allt oftare finner han sig nu i ilskna attacker mot den förra utrikesministern. Torsdagens tv-debatt från New Hampshire var inget undantag.

Obamas sjukvårdsreform, som Clinton stödjer, är inte nog, deklarerade Sanders.

– Det lagen inte gjort är att ge 29 miljoner amerikaner sjukvård som saknar det idag, sa senatorn.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett par minuter senare hade Bernie Sanders rört sig vidare till Wall Street, varifrån Clinton hämtat miljoner i politiska donationer och talararvoden.

  – Jag är väldigt stolt över att vara den enda kandidaten här uppe som inte har någon Super-PAC, jag har en kampanj där miljoner har skänkt 27 dollar per person. Det är den politiska revolutionen vi behöver, sa Sanders.

  – Minister Clinton representerar etablissemanget, jag representerar vanligt folk, fortsatte han.

  Clinton sköt tillbaka:

  – Senator Sanders är den enda person som kritiserar den första kvinna som ställer upp i presidentvalet för att vara en del av etablissemanget.

  – De här insinuanta attackerna är inte värdiga dig, fortsatte hon.

  Foto: Matt Rourke/AP

  **Torsdagens tv-debatt på MSNBC **sänds bara fem dagar före primärvalet i New Hampshire på tisdag, där det allmänt antas att Sanders har en god chans att vinna eftersom hans hemstat är Vermont strax bredvid.

  Med resultatet efter Iowa, där Clinton och Sanders hamnade mer eller mindre jämsides, är Clintonlägret numera mycket medveten om att de i Sanders har en starkare kandidat att slåss mot än någon väntat sig för bara ett halvår sedan. Clinton är samtidigt i behov av någon att ta spjärn mot i kampanjen. Att de två har relativt lika reformförslag försvårar det.

  Generellt dominerar Clinton i exempelvis utrikespolitiken, i kraft av sin erfarenhet som utrikesminister.

  Men Irakkriget fortsätter att spöka för henne. Clinton röstade för invasionen 2004 medan Sanders röstade nej. Det är ett faktum som Vermontsenatorn inte missar något tillfäll att dra upp.

  – Det är där vi skiljer oss åt, slog Sanders fast.

  MSNBC:s debattledare försökte även sätta Clinton på det hala med en konkret fråga om hennes mycket välbetalda talararvoden hos bland annat finansbolag och banker i New York.

  Är du beredd att släppa manusen från alla dina tal så väljarna kan se vad du sagt?, undrade moderatorn.

  – Jag ska titta på det, jag vet inte vilken status de manusen har, svarade Clinton och duckade undan frågan.

  Sanders överraskar med att generellt locka både fler och yngre anhängare till sina valmöten än Clinton gör. Det syntes inte minst inför primärvalet Iowa. Samma sal där Clinton hållit ett kampanjmöte inför några hundra åhörare var två kvällar senare packad med potentiella Sandersväljare som gav en stämning mer av rockkonsert än politiskt möte.

  I torsdagens debatt försökte Sanders dra hem en poäng även där.

  – Demokrater vinner när många går och röstar, när folk är engagerade i politik och många unga vill involvera sig i politiken. Republikaner vinner när få går och röstar.

  Men Clinton och Sanders försöker samtidigt att undvika den lägsta sortens attacker. Sanders vägrar, förklarade han igår återigen, att försöka ta poänger på Clintons eposthärva, som han avskriver som en ickefråga.

  Och när Clinton igår tillfrågades om hon ville kommentera vad som verkar vara ett fall av internt slarv inom Sanders kampanj så svarade hon med ett koncist:

  – Nej.

  Foto: David Goldman/AP
  Annons

  Bernie Sanders och Hillary Clinton.

  Foto: David Goldman/AP Bild 1 av 3
  Foto: Matt Rourke/AP Bild 2 av 3
  Foto: David Goldman/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X