Annons

Sandbrytning rör upp känslor i Mellanvästern

Biologen och jordbrukaren Ken Tschumper tillsammans med den pensionerade affärsmannen Mike Kennedy på bron över Mississippifloden i Winona. Båda har engagerat sig mot sandbrytning i Minnesota.
Biologen och jordbrukaren Ken Tschumper tillsammans med den pensionerade affärsmannen Mike Kennedy på bron över Mississippifloden i Winona. Båda har engagerat sig mot sandbrytning i Minnesota. Foto: Henrik Montgomery/TT

I Donald Trumps USA har fossila bränslen som olja och naturgas fått ett uppsving. Energibolagen jagar därför efter en viss typ av sand som behövs för utvinningen. Sandbrytningen skapar jobb i Mellanvästern men river upp enorma hål i landskapet och hotar såväl folkhälsan som grundvattnet.

Under strecket
TT
Publicerad

Doug Nopar är en av aktivisterna som jobbat för att få till det lokala förbudet mot nyetablering av sandtäkter i Winona, Minnesota.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 5

Sandtäkt i Wisconsin.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 5

Sandtäkt i Wisconsin.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 3 av 5

Biologen och jordbrukaren Ken Tschumper har engagerat sig mot sandutvinning i sin hemdelstat Minnesota. I hans hemlän är det tillåtet och han flera av hans bekanta har fått sandtäkter som grannar.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 4 av 5

En omlastnings- och tvättstation i för fracksand vid en täkt i Winona.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 5 av 5

Den breda Mississippifloden flyter långsamt förbi den lilla Minnesotastaden Winona, med dess sandstensbyggnader och stora trähus där träpatronerna en gång bodde. Stående på stadens nyrenoverade bro pekar biologen och jordbrukaren Ken Tschumper, som engagerat sig i proteströrelsen mot sandbrytning, ut ådrorna i landskapet.

– Donald Trump och hans anhängare lever i det förflutna. Framtiden ligger inte i fossila bränslen, USA kommer att bli omsprunget, suckar han.

Annons
Annons
Annons