Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika
(uppdaterad)

Man kan tänka sig ett flyktingbarn som vill bli polis. Man kan tänka sig att den polisen inte vill tvångshämta flyktingbarn som gömmer sig från ett utvisningsbeslut. Ska den personen då få vara polis?

Givetvis. Hen är en tillgång i en kår som fortfarande är alltför homogen med tanke på Sveriges mångfald. I andra sammanhang vore det en trygghet för flyktingar att möta en polis som delar deras erfarenheter.

Barnmorskeförbundet är av annan uppfattning. Denna polis bör förbjudas. Man vill invända: men alla poliser måste väl inte tvångshämta flyktingbarn? Det hör inte ens till yrkets kärna, som är att stävja brott och fånga bovar. Kanske vill den här polisen ägna sig åt att hjälpa flyktingbarn i kriminalitet? Se till att de aldrig hamnar där?

Annons
X

Fel, säger barnmorskeförbundet. Man kan inte bli polis om man inte tvångsutvisar flyktingbarn.

Nu uttalar sig inte förbundet i den fråga jag beskrivit, men det använder exakt samma resonemang när det gäller barnmorskor som inte vill utföra aborter.

Inte samma sak? Det myllrar av blivande föräldrar som är motståndare till abort. Under graviditeten förstärks känslorna; de projiceras på deras eget ofödda barn. Enbart i själva erbjudandet om abort ligger självklart en värdering, men många känner dessutom att experten i givna lägen lutar åt att abort är det rätta valet. Jag är abortmotståndare i offentligheten. Jag vet. Folk hör av sig till mig.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om man kunde gå igenom graviditeten med en barnmorska som delar ens syn på det ofödda barnet, inte som en rättighet, men om det ibland råkade gå att ordna på det viset – vore inte det bra? En smula mångfald, inte enbart Sverige från 1970-talet?

  Några säger att samvetsdebatten drivs av människor som i själva verket vill diskutera aborträtten.

  För det första, på sätt och vis. Det finns intellektuella och moraliska skäl för samvetsfrihet bortom frågan om aborträtten, men de flesta (inte alla) som engagerar sig är också emot aborter.

  För det andra, vad är det för idiotisk invändning?! Tänk på implikationerna. Skulle inte motståndare till att vi dödar och äter djur få diskutera regleringar kring svinuppfödning? Går det inte att både äta fläskkotlett och vilja ha bättre villkor för svin?

  **Samvetsfrihet och aborträtt **är skilda frågor. Det är motståndarna till samvetsfrihet som vill göra saken till en fråga om aborträtt, inte tvärtom.

  Sedan har vi personen som vill bli barnmorska, som är emot abort, men drömmer om att vägleda föräldrar genom graviditeten. Bör denne förläggas med yrkesförbud? Bör det inte finnas plats för en polis som helst vill ta fast skurkar som säljer knark till tonåringar?

  Bara om hen också tvångsutvisar flyktingbarn, säger barnmorskeförbundet.

  Roland Poirier Martinsson är författare och filosof och bor i Austin, Texas. rolandpm@gmail.com

  Roland Poirier Martinsson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X