Annons

Samurajer och pang-pang på Venedigs filmfestival

Bertolucci-drama, bröderna Coen-komedi, Robert Rodriguez-pang-pang, Takeshi Kitano-samuraj och von Trier-krokben. Detta och mycket mer utlovas i årets Venedig-filmfest som inleds i morgon.

Under strecket
Publicerad

Venedig I den officiella sektionen ska 21 filmer tävla om det prestigefyllda guldlejonet, ytterligare tio filmer deltar utom tävlan och 18 filmer huserar i den särskilda avdelningen Controcorrente/Motströms, tillägnad ”innovativ, originell och alternativ film”. Det är i den sistnämnda sektionen som man finner Lars von Trier och Jørgen Leth tillsammans i filmen ”De fem benspÆnd” (”De fem krokbenen”). Här utsätts den danske filmpoetlegenden Leth för olika utmaningar, dikterade av von Trier, vilka alla går ut på att spela in fem nya versioner av egna kortfilmen ”Det perfekte menneske” från 1967. von Trier sätter reglerna som sedan Leth måste följa och resultatet sägs vara ett lekfullt och kreativt möte mellan två danska filmexcentriker.

I samma sektion syns även Sofia Coppolas ”Lost in translation” med Bill Murray och Scarlett Johansson som två amerikaner i Tokyo, och John Sayles ”Casa de los babys”, om sex kvinnor som reser till Sydamerika för att adoptera var sitt barn. I stora tävlingssektionen får mexikanske Alejandro Gonzáles Iñárritu chansen att visa nya och i USA inspelade ”21 grams”, uppföljaren till den så uppskattade ”Älskade hundar” (”Amores perros”, 2000). Från Japan återvänder Venedig-favoriten Takeshi Kitano med en nyversion av populära ”Zatoichi”, filmserien om den blinde massören som kan hantera ett svärd som få. Takeshi spelar själv, vad som bara kan vara en mustig huvudroll.

Annons
Annons
Annons