Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Patricia Hedelius: Samuelsson knappast Electrolux nye Zlatan

Electrolux stoppade affär med GE

Det var snart två år sedan Marcus Wallenberg lämnade över klubban i Electrolux styrelse, med facit i hand blev Keith McLoughlin aldrig den drömrekryteringen Wallenberg hoppades på. Frågan är om nya vd:n Jonas Samuelsson är ett bättre kort.

Electrolux nye vd Jonas Samuelsson.

Electrolux nye vd Jonas Samuelsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Överlag har Keith McLoughlin varit en bra vd, men med tanke på vad han kostat Electrolux i ersättningar så hade man förväntat sig något extraordinärt, nästan utomjordiskta insatser från McLoughlins sida.

Pengar underlättar men löser som bekant inte allt, förhoppningsvis har största ägaren Investor, med vd Johan Forssell, blivit ett par erfarenheter rikare. En sak tyder på det och det är att efterträdaren Jonas Samuelsson har en betydligt lägre profil. Att det var favoritkandidaten var allmänt känt bland de som följer Electrolux. Efter finanschefsjobbet blev han testad som Europachef och klarade provet galant. Det är möjligen tidpunkten för vd-bytet som kan väcka frågor, varför inte byta när bolaget presenterar sitt bokslut om ett par veckor?

Att Investor och Johan Forssell trots en förtroendeingivande succession i Electrolux kommer tvingas lägga extra omsorger på bolaget är ändå tydligt. Utan draghjälp från den tilltänkta GE Appliances affären så står bolaget och stampar på samma fläck som för mer än ett år sedan. I höstas försäkrade Forssell i en intervju med SvD att Electrolux skulle nå sitt lönsamhetsmål och att det tack vare den amerikanska affären var mer eller mindre självklart.

Annons
X

Samuelsson upprepade målet i samband med sin utnämning i måndags med samma självklarhet som många tolvåringar fortfarande är övertygade om att de är nästa Zlatan. Tolvåringar ska drömma. Men börs vd:ar som förväxlar finansiella mål med drömmar är en annan sak.

Electrolux har haft sitt lönsamhetsmål under många, många, år trots garderingen att det ska uppnås över en cykel har varken McLoughlin eller hans företrädare Hans Stråberg lyckats leverera. Utan GE Appliances ser det lika omöjligt ut för Samuelsson att nå dit, att nå en rörelsemarginal på 6 procent. Enligt SME Direkt räknar analytikerna i snitt med att Electrolux når en rörelsemarginal på 3,5 procent 2015 och 4,9 procent 2016.

Varför Investor som största ägare i Electrolux klamrar sig fast vid målet är en gåta. De initierade aktieanalytikerna och investerarna har alltid tagit det med en hel näve salt. Frågan är hur andra som inte är proffs tolkar Electrolux mål. Det är inte osannolikt att de faktiskt trott på Stråberg, McLoughlin och nu även Samuelsson. Det blir en snedvriden informationsgivninga med andra ord.

Men det är klart att om bonusen till ledningen och nye vd:n i Electrolux helt bestämdes av huruvida man når sitt mål så kommer saken i annan dager. Då lär det inte bli några bonusutbetalningar alls i Electrolux under överskådlig tid.

Annons

Electrolux nye vd Jonas Samuelsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X