Annons
X
Annons
X

Samtliga frikända i Romariomålet

Samtliga tre unga som stått åtalade i den så kallade Romariorättegången frikänns av Attunda tingsrätt. Vid en sammanvägning kommer tingsrätten fram till att den huvudåtalade 18-åringens erkännande inte kan läggas till grund för en fällande dom. Därmed kan de två andra tilltalade inte heller dömas för medhjälp.

Foto: SVD, SCANPIX

Tidigare artiklar

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Rättegången

Pappan till Ahmed Ibrahim Ali, som kallades Husbys Romario, är svårt tagen över beskedet från Attunda tingsrätt.

– Det känns fruktansvärt, fruktansvärt, säger han till SvD.se.

– Någon av de här har mördat min son. Hur kan det komma sig att de går fria?

Annons
X

Max Ahlgren är målsägandebiträde åt ”Romarios” anhöriga i rätten.

– Jag har precis fått beskedet men vill inte kommentera förrän jag läst i genom domen, säger han till SvD.se.

Den friande domen meddelades vid 13.30-tiden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den huvudåtalade, en 18-årig man, har erkänt att han använt en kniv mot tre personer - däribland ”Romario” Ahmed Ibrahim Ali som dog av sina skador.

  Men han har hela tiden hävdat att det inte handlat om mord, utan gjort gällande att gärningen skett utan uppsåt att beröva någon livet. Enligt honom borde i stället gärningen rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död.

  När det gäller de två personer som skadades svårt har han erkänt grov misshandel i bägge fallen.

  Rent bevismässigt är det dock inte tillräckligt med ett erkännande, skriver rätten. Det gäller i synnerhet om det rör sig om allvarliga brott som lett till döden och livshotande skador. Ett erkännande måste få stöd i utredningen i övrigt för att brottet ska anses bevisat bortom rimligt tvivel.

  Rätten beskriver händelseförloppet som ”kaotiskt”, men det är genom de två andra tilltalade klarlagt att den huvudåtalade, som fram till idag suttit häktad, befann sig på platsen för brottet.

  Ingen har dock sett honom angripa någon. Polisen har heller inte funnit den kniv som sannolikt användes. Av den huvudåtalades uttalanden framgår också att han inte har klart för sig att Romario blev huggen i ryggen och inte i bröstet.

  Ett vittne uppger att någon efter dådet sagt till den huvudåtalade att ”du måste lämna in dig”, och ”du får ta ansvar för vad du gjort så ingen annan får lida”.

  Enligt tingsrätten kan dessa andrahandsuppgifter tolkas som att den huvudåtalade verkligen är skyldig, men det kan även tolkas som att kamraterna anser att han bör ta ansvar för alla.

  Rätten anser att det är osannolikt att 18-åringen, som hade en ögonskada efter det krogbråk tidigare under kvällen som var upprinnelse till den tragiska händelsen, ensam skulle ha kunnat hugga ner tre vältränade ynglingar.

  Det måste i stället ha rört sig om en samlad attack med flera gärningsmän inblandade, resonerar rätten.

  Vid en sammanvägning kommer tingsrätten fram till att 18-åringens erkännande inte kan läggas till grund för en fällande dom. Det finns heller ingen muntlig eller teknisk bevisning som med tillräcklig säkerhet kan leda till några klara slutsatser om vad verkligen hänt.

  Den straffrättsliga konsekvensen blir att 18-åringen inte kan dömas för gärningarna. Och eftersom den huvudålade frikänns kan inte heller de två andra tilltalade unga männen göras straffrättsligt ansvariga som medhjälpare.

  Inte ens om man förutsätter en okänd gärningsman kan någon av de tilltalade fällas för medhjälp, skriver rätten. Detta är också en konsekvens av att ingen av de personer som antas ha befunnit sig på platsen har velat träda fram och berätta vad de sett.

  Utredningen har ytterligare försvårats genom att de inblandade raderat all telefon- och SMS-trafik som förekommit under kvällen från sina telefoner.

  I och med rättens beslut i ansvarsfrågan lämnas även samtliga skadeståndskrav utan bifall.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD, SCANPIX Bild 1 av 3
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 3
  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X