Annons

Samtiden speglas i 400-årig häxjakt

I höst sätter Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern upp Arthur Millers "Häxjakten" – om förföljelse och masshysteri under häxprocessen i Salem. Arbetet har skett under en turbulent tid för teatrarna, i skuggan av Benny Fredrikssons död.

– Jag tror att jag fick en annan ingång till pjäsen på grund av det, säger regissören Alexander Mørk-Eidem.

Björn Berglund / TT
Publicerad

I en provisorisk domstol i Salem blir det unga vittnet Abigail, som har pekat ut flera bybor för trollkonster, plötsligt ansatt av en ond ande. Fler dras med i hysterin och kaoset. Fler döms till galgen.

Under tiden har Alexander Mørk-Eidem snusat en hel dosa General uppe på läktaren. Det är några dagar kvar till premiär och regissören tycker att tempot borde gå snabbare. Ett sångnummer måste också slipas några extra gånger för att utstråla mer gudstro.

Ellen Nyman och Shanti Roney som byborna Elizabeth och John Proctor. "Han är lite som en hjälte på slutet, men det är ändå han som sätter i gång allt. Alla någonstans ha agerat annorlunda", säger Alexander Mørk-Eidem.

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 1 av 6

"Häxjakten" var redan planerad när turbulensen satte i gång på teatrarna. "Det kändes absurt när det hände. Det var inte meningen att vi skulle vara så mycket fingret i luften", säger Alexander Mørk-Eidem.

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 2 av 6

Fler och fler bybor pekas ut för trollkonster i Arthur Millers "Häxjakten", som sätts upp av Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i höst.

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 3 av 6

Kristendomen skildras med viss värme i "Häxjakten", bland annat genom musiken. "Jobbet här har varit att göra dem så mänskliga och igenkännbara som möjligt inom det här ramverket av 1600-tal", säger regissören Alexander Mørk-Eidem.

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 4 av 6

Alexander Mørk-Eidem har arbetat för både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern. Nu regisserar han teatrarnas gemensamma uppsättning av "Häxjakten".

Foto: Karin Wesslén/TT Bild 5 av 6

Delar av "Häxjakten" liknar ett rättegångsdrama. "Ja, någon kanske ljuger, men det ska inte synas, det får publiken ta ställning till", säger Alexander Mørk-Eidem.

Foto: Karin Wesslén /TT Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons