Annons

Samtal om makt, politik och ledarskap

Från vänster till höger: Cristina Husmark Pehrsson, Gunilla Carlsson, Karin Enström, Ewa Björling, Beatrice Ask, Lena Adelsohn Liljeroth.
Från vänster till höger: Cristina Husmark Pehrsson, Gunilla Carlsson, Karin Enström, Ewa Björling, Beatrice Ask, Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Övre raden: Anders Wiklund/TT, Janerik Henriksson/TT, Fredrik Sandberg/TT. Nedre raden: Christine Olsson/TT, Erik Nylander/TT, Maja Suslin/TT
Under strecket
Publicerad

De duggar tätt nu, insikterna och aha-upplevelserna hos olika chefer och ledare inom olika branscher och yrken. Kraften i den kollektiva vittnesbörden om hur människor har farit illa, blottlägger även i anonymiserade versioner stora flodhästar och elefanter i rummen. Ansvariga förmår plötsligt se klart att det är ohållbart att upplevda genier får tillåtas styra sig och sin omgivning utifrån sina genitalier. Det är säkert hårt för dem, som i åratal har fått hållas och invaggats i tron att inskränkningar på andras frihet har varit en given anställningsförmån.

Ännu har vi inte kommit till fasen där ledarskapets betydelse och chefernas ansvar diskuteras närmare. Johanne Hildebrandt lyfter det i sin kolumn – det är cheferna som har det yttersta ansvaret för arbetsplatsernas kulturer och gränsdragningar. I bästa fall kommer alla de vittnesmål som nu görs tillgängliga för alla att ta del av, att leda till att många chefer och ledningar förmår ta fullt arbetsgivaransvar. Ignorans har ju visat sig följa med en kännbar prislapp, som Susanna Popova skrev häromdagen.

Annons
Annons
Annons