Annons
X
Annons
X

Samtal om Gripen i Schweiz

Försvarsminister Karin Enström är i Schweiz för ett möte med sin schweiziske kollega Ueli Maurer. I fokus står en eventuell gemensam anskaffning av nästa version av Jas 39 Gripen, enligt ett pressmeddelande från försvarsdepartementet. En avsiktsförklaring kommer att skrivas under om att undersöka möjligheterna till utökat samarbete inom försvarsområdet.

Av TT
(uppdaterad)
Karin Enström (M), försvarsminister.
Karin Enström (M), försvarsminister. Foto: YVONNE ÅSELL

Förhandlingar pågår mellan Försvarsexportmyndigheten och schweiziska myndigheter om köp av Gripen-plan. Turerna kring en eventuell försäljning av Gripen till Schweiz har varit många.

I november i fjol fattade Schweiz ett preliminärt beslut att köpa 22 Gripen. Men något kontrakt är ännu inte underskrivet och det finns konkurrenter som jobbar på att Schweiz ska ändra sig.

LÄS MER:
Läckor får Schweiz-affären att skaka.

Annons
X

I slutet av februari gav till exempel franska Dassault Schweiz ett nytt bud. Samtidigt läckte en testrapport om Gripen från 2008 ut till tidningar — en rapport om att Gripens prestanda inte kunde hävda sig mot konkurrenterna. Och dessa läckor till schweiziska tidningar har fortsatt sedan dess.

Försvarsindustrikoncernen Saabs vd Håkan Buskhe har berättat för SvD Näringsliv att hans mobil
vid olika tillfällen varit avlyssnad.

LÄS MER:
”Spioneri som i en roman.”

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Karin Enström (M), försvarsminister.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X