Samtal kan rädda par från pensionsfälla

Många par försöker ha en jämställd ekonomi i vardagen. Men färre vill blicka framåt och jämföra sina pensioner. Om den ena partnern tjänar mindre, kan det få effekter om paret exempelvis skulle gå skilda vägar, enligt AMF Pension. Arkivbild.
Många par försöker ha en jämställd ekonomi i vardagen. Men färre vill blicka framåt och jämföra sina pensioner. Om den ena partnern tjänar mindre, kan det få effekter om paret exempelvis skulle gå skilda vägar, enligt AMF Pension. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Många par är flitiga på att pussla ihop vardagsekonomin. Samtidigt duckar fler för att jämföra sina pensioner, enligt AMF Pension.

Om par undgår att blicka framåt riskerar flera, särskilt kvinnor, att få en sämre pension i framtiden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenska par är i regel bra på att tala med varandra om det finns inkomstskillnader i relationen. I många fall väljer paren att dela sin ekonomi och kompensera för varandras olikheter i lön, visar en studie från AMF Pension.

Men många glömmer att jämföra sina pensioner och planera sina yrkesliv. Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, tycker att det är anmärkningsvärt.

Annons
Annons
Annons