Annons
X
Annons
X

Samsungs oväntade sidor: nöjesfält och pansarvagnar

Samsung är världens största mobiltillverkare. Men många är nog inte medvetna om att det sydkoreanska bolaget är ett konglomerat med en mängd olika verksamheter under sina vingar. Här är några av dem.

Berg- och dalbanan T Express i trä i Everland, tidigare världsrekordhållare i lutning med sina 77 grader. Numera slagen av Wildfire i Kolmården som har en lutning på 83 grader.

Foto: Jeremy Thompson/Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Nöjesfält

Berg- och dalbanan T Express i trä i Everland, tidigare världsrekordhållare i lutning med sina 77 grader. Numera slagen av Wildfire i Kolmården som har en lutning på 83 grader.
Berg- och dalbanan T Express i trä i Everland, tidigare världsrekordhållare i lutning med sina 77 grader. Numera slagen av Wildfire i Kolmården som har en lutning på 83 grader. Foto: Jeremy Thompson/Wikipedia

Nöjesfältet Everland ligger i staden Yongin, öster om Seoul. Det är Sydkoreas största nöjespark, med drygt 7 miljoner besökare årligen och ägs och drivs av Samsung Everland. Nöjesfältet är uppdelat i fem zoner: Global Fair, Zoo-Topia, European Adventure, Magic Land och American Adventure. Det finns också en vattenpark i anslutning till området som heter Caribbean Bay.

Annons
X
Annons
X
Foto: Lee Jin-man/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Elektronik

Foto: Lee Jin-man/AP

Samsung Electronics är den överlägset största delen av Samsung. Bolaget har sitt huvudkontor i Suwon utanför Seoul och har nästan 400 000 anställda världen över. Elektronikdelen stod för mer än 70 procent av Samsung-gruppens intäkter 2012.

Annons
X
Annons
X
Foto: Erik Svensson/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Båtar

Foto: Erik Svensson/TT

Samsung Heavy Industries är en av världens största fartygstillverkare. Företaget grundades redan 1974, men började inte bygga passagerarfartyg förrän efter 2000-talet.

I slutet av 2007 läckte drygt 10 miljoner liter olja ut i vattnet utanför Mallipo, söder om Seoul, när en Hong Kong-registrerad tankbåt krockade mot en pråm från Samsung Heavy Industries. Oljeläckan är den största i landets historia och Samsung fick betala dryga böter för sin inblandning i olyckan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Livförsäkringar

Foto: Johan Nilsson/TT

Samsung Life Insurance är Sydkoreas största försäkringsbolag och med i Fortune 500-listan som rankar världens mest framgångsrika bolag. Företaget har drygt 6 000 anställda.

Annons
X
Annons
X

The Shilla i Seoul.

Foto: jkadavoor/Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Hotell

The Shilla i Seoul.
The Shilla i Seoul. Foto: jkadavoor/Wikipedia

I mars 1979 öppnade det första hotellet med namnet The Shilla, en idé av Samsung-gruppens grundare Lee Byung-chull. Numera finns det ett flertal hotell med namnet runtom i Sydkorea. Förutom dessa lyxiga femstjärniga hotell har det Samsung-ägda bolaget tagit sig in i restaurangbranschen och startat tax-free-affärer.

Annons
X
Annons
X
Foto: Samsung Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Sjukhus

Foto: Samsung

The Samsung Medical Center ligger i det välkända Seoul-distriktet Gangnam och grundades 1994. Det består av ett vanligt sjukhus och ett center specialiserat för behandling av cancer. Sammantaget är sjukhuset närmare 300 000 kvadratmeter stort med över 7 000 anställda.

Annons
X
Annons
X

Samsungs haubits K9 Thunder.

Foto: Defense Citizen Network/Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

Pansarvagnar

Samsungs haubits K9 Thunder.
Samsungs haubits K9 Thunder. Foto: Defense Citizen Network/Wikipedia

Samsung har sålt av vissa av sina verksamheter. En av dessa är Samsung Techwin, som tillverkar bland annat flygplan, övervakningsverktyg och pansarvagnar. Techwin grundades redan 1977, men såldes till Hanwha 2014.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X