Annons
X
Annons
X

Samsungchefen Jae-Yong gripen

Samsunghöjdaren Lee Jae-Yong, i praktiken den som leder det sydkoreanska företaget, har gripits.

Av TT
Samsungschefen Lee Jae-Yong har gripits misstänkt för inblandning i landets stora korruptionshärva.
Samsungschefen Lee Jae-Yong har gripits misstänkt för inblandning i landets stora korruptionshärva. Foto: Choi Jae-Koo/AP/TT

Nya bevis i korruptionshärvan gör ett gripande nödvändigt, enligt domstolen.

Lee Jae-Yong, vice styrelseordförande i Samsung Electronics och son till koncernens ordförande Lee Kun-Hee, misstänks för inblandning i skandalen där presidenten Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum. Korruptionshärvan har lett till att presidenten har stängts av från sitt ämbete.

Domstolen har tidigare inte tyckt att det har funnits skäl att frihetsberöva Lee Jae-Yong, men nu får åklagarna sin vilja igenom.

Annons
X

"Det har mot bakgrund av nya anklagelser och nya bevis blivit nödvändigt att frihetsberöva (Lee Jae-Yong)", meddelar en domstolstjänsteman i ett uttalande.

Samsunghöjdaren är sedan tidigare misstänkt för bestickning, förskingring och mened i korruptionshärvan som skakat om hela landet.

"Vi kommer att göra vårt bästa för att se till att sanningen uppdagas i kommande processer i domstol", skriver Samsung i ett kort uttalande efter det att Lee Jae-Yong gripits.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samsung är en drivande kraft i Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi. Det dagliga arbetet rubbas troligen inte av rättsprocessen, men experter bedömer att den kan påverka strategiska beslut.

  – Samsungs verksamhet kommer inte att stanna upp. Det finns många smarta människor på det företaget, sade förre Samsungchefen Kim Yong-Serk nyligen.

  Lee Jae-Yongs pappa arbetar inte längre, efter en hjärtattack 2014, vilket gör att Lee Jae-Yong är företagets styrelseordförande.

  – Samsungs vd utvärderas varje år, så de kan inte fatta för djärva beslut om framtiden. Företaget behöver därför en ordförande som kan fatta beslut om investeringar på lång sikt, sade Kim Yong-Serk.

  Annons
  Annons
  X

  Samsungschefen Lee Jae-Yong har gripits misstänkt för inblandning i landets stora korruptionshärva.

  Foto: Choi Jae-Koo/AP/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X