X
Annons
X

Samstämmig bild av Palmes politiska arv

0 Missa inte
reprisen på dokumentären Gatorna, skallarna och parlamenten, 4 mars, 6 mars och 13 mars. Om hur tyska högerextremister försöker lära sina svenska kolleger att ta över parlamentet.
0 För övrigt
nu när allt är över kan det sägas: Ok, Curling är kanske en sport, men någon radiosport kommer det aldrig någonsin att bli så länge man kan referera ett matchavgörande med orden: "Det handlar om millimetrar hmm å Sverige är i final".
Radiokrönika
Det var Palmehelg i radion. P1 Minnen mindes en "kontroversiell politiker och övertygad internationalist" och Radioteatern bjöd på en gammal repris av ljudkonstverket Rekviem av svensk medborgare med anledning av mordet på Olof Palme signerat Mats Lindström. Studio ett gjorde ett reportage om mordögonblicket komplett med klipp från polisradion och "man trodde inte det kunde hända i Sverige"-repliker och människor som fick svara på var de befann sig i just det där märkliga ögonblicket när de fick veta Och alla försökte fånga den där osannolika händelsen
som klöv 80-talet i ett "före" och ett "efter" genom att knåpa ihop mer eller mindre sammanhängande kollage.

Det känns logiskt. Minnet av politikern Palme är nästan synonymt med själva mordet. Och på samma sätt som mordteorierna blivit allt mer osammanhängande börjar minnet av politikern Palme bli ganska fragmentariskt.
Är det längre någon mening med att diskutera Palme, frågade sig reportern Nina Benner i Gomorron världen! i söndags. Eller frågan var snarare om Olof Palmes politiska arv helt enkelt skyms av själva mordet. Mer än hälften av böckerna om Palme från de senaste femton åren handlar ju om dådet på Sveavägen och inte politik. Och vad kan vi egentligen lära av en utpräglad Kalla kriget-politker i dag?
Carl Bildt som inte direkt bubblade av entusiasm för politikern Palme fick svara på frågan om var han kunde hitta några spår av Palmes politik. Han gjorde inte halt vid Sveriges gränser, erkände Bildt lite motvilligt och trodde vi alla skulle haft en mer kritisk inställning till hans politiska
arv om det nu inte vore för mordet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X