Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Andreas Cervenka: Sämsta läget för självmål

En lägenhet på Narvavägen kan gå till historien som Sveriges dyraste bostad någonsin. De 26 miljoner kronor Nordea betalar är växelpengar jämfört med vad den redan kostat banken i skadat anseende. Självmålet kommer i sämsta tänkbara läge.

Finansminister Anders Borg och Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos delar inte alltid åsikter men i alla fall ett intresse. Båda gillar att jaga. I går gjorde Anders Borg fullständigt klart att årets jaktsäsong på storbanker inte är över. Långt därifrån. Uppmaningen till missnöjda Nordeakunder att ta ut sina pengar och tacka för sig är en skarpladdad salva riktad direkt mot Björn Wahlroos och hans redan famösa uttalande förra veckan där han avslöjade en hemlig dröm om att chockhöja Nordeachefen Christian Clausens lön.

Finansministern var svartklädd och bister när han i går mötte pressen. Och visst fanns det all anledning att lämna Hawaii-skjortan och skämten hemma: Italien är på väg att köra i diket och riskkapitalister åderlåter den svenska statskassan på välbehövliga miljarder mitt framför ögonen på honom. Ändå såg Anders Borg argast ut när Nordea kom på tal. Han är nämligen inte bara finansminister utan även enligt egen uppgift en engagerad bankkund. Det är ingen höjdarkombination. Som finansminister vet han att eventuella förluster i Nordea och andra storbanker riskerar att hamna i hans knä. Och när minister Borg för att krångla sig ur denna tvångströja ställer högre krav på bankerna svarar de med att köra över kunden Borg. Som sådan förväntas nämligen han och alla andra tyst acceptera kassa fonder och usla räntevillkor och snällt fortsätta att finansiera skyhögt satta vinstmål.

Som om finanskrisen aldrig inträffat.

Annons
X

Det är en minst sagt provocerande ekvation. Och det är den verkliga orsaken till stormen efter lägenhetsköpet. Ilskan mot Nordea, och andra banker, bottnar helt enkelt i så mycket mer än en sexrummare.

Björn Wahlroos svar på denna opinionsmässiga megatrend i världen var att håna alla som inte begriper att en tvåhundrafemtiosexkvadratare är en icke förhandlingsbar mänsklig rättighet för någon som leder Europas Femte Största Bank, oavsett konjunkturläge. För att driva hem poängen kryddade han för säkerhets skull sitt utspel med några väl valda signalord som ”ni svenskar” (idioter) och ”redaktörer” (jordens avskum). Han glömde att han därmed också tömde en hink avloppsrens över den egna personalen och många av Nordeas elva miljoner kunder. Korkade eller inte så är det faktiskt kunderna som betalar både styrelsearvoden och bostadsbidrag. Även i en finbank.

Om regeringen verkligen ville slippa bonusar, lägenhetsaffärer och sjuklig vinsthunger har de skött sina kort bedrövligt.
Andreas Cervenka

Det är inte så konstigt att Christian Clausen nu ägnar alla dygnets vakna timmar åt skademinimering och halv avbön. En bank med arga kunder är en mycket sårbar bank. Inte minst i kristider. Europa brinner och hur bankernas stjärnor står om ett år vet ingen.

Det är inte det bästa tillfället att gräva ned sig i ett skyttegravskrig med den som förväntas stå för räddningen om det vill sig riktigt illa: landets finansminister.

Så uppretad tycktes Anders Borg i går att han kanske inte ens insåg att han med sin uppmaning till Nordeas kunder kan bidra till att sänka värdet på statens 13-procentiga innehav i banken.

Men det finns kanske också en annan förklaring till hans ilska. Det var staten som genom ett amatörmässigt agerande serverade Nordea på ett silverfat till Björn Wahlroos. Finska Sampo kunde ta över rollen som huvudägare på walkover. Om regeringen verkligen ville slippa bonusar, lägenhetsaffärer och sjuklig vinsthunger har de skött sina kort bedrövligt. För det kan Anders Borg bara klandra sig själv och ingen bankdirektör i världen. Hur mycket han än skulle vilja.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X