Annons
X
Annons
X

Sämsta bilåret i EU sedan 1990

Under årets första åtta månader minskade bilförsäljningen i EU med 5,2 procent jämfört med samma period i fjol. Det är den lägsta nivån i EU för januari till augusti sedan 1990.

Av TT
(uppdaterad)

Antalet nya registreringar landade på 7 841 596. Det är den lägsta nivån i EU sedan 1990 för den perioden och den procentuella minskningen är lika stor när även EFTA-länderna räknas in. I hela handelsområdet ökade försäljningen dock med 4,9 procent i juli (en arbetsdag mer) för att sedan minska lika mycket i augusti (en arbetsdag mindre).

Bil Swedens vd Bertil Moldén spår trots allt en ljus bild av Bilsverige redan i år.

– Sverige är i en uppåtgående fas. Vi har haft plus i juni, juli och augusti och kommer också att få det i september. Ett normalt år i Sverige säljs 270 000 bilar. Vår prognos för 2013 är 265 000. AB Sverige mår med Europamått väldigt bra.

Annons
X

Volvo gick framåt i både juli och augusti. Volvo personvagnar ökade sin försäljning på den europeiska marknaden med 19,1 procent under juli jämfört med juli förra året. I augusti ökade försäljningen med mer blygsamma 4,2 procent. Från årsskiftet till och med augusti har Volvo sålt 7,6 procent färre bilar än under motsvarande period i fjol.

– Bilarna man byggt i juni registreras i juli. Under industrisemestern i juli byggs inte så många bilar som kan säljas i augusti. Det är min kvalificerade gissning till skillnaden mellan juli och augusti, säger Bertil Moldén.

Överlag stärktes bilförsäljningen på de stora marknaderna under juli. I Spanien, som lidit svårt av den ekonomiska krisen, ökade försäljningen med 14,9 procent, i Storbritannien med 12,7, i Tyskland med 2,1 och i Frankrike med 0,9. Bland de fem stora marknaderna var det bara Italien som krympte - minus 1,6 procent.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men i augusti var det tillbaka i gamla spår igen. I Spanien rasade försäljningen med 18,3 procent och även de övriga stora marknaderna backade rejält, mellan minus 5,5 och minus 10,5 procent. Undantaget var Storbritannien där försäljningen ökade med 10,9 procent. Hittills i år har bilförsäljningen i öriket ökat med 10,4 procent.

  – Man kan fortfarande säga att det är söder om Alperna som problemen finns. Där har man ännu inte återhämtat sig.

  Men den brittiska marknaden är i sammanhanget klart udda, den växer, säger Moldén.

  Testa dig i våra motorquiz

  Quiz: Känner du igen bilmärket? quiz.svd.se Quiz: Vad vet du om lyxjakter? quiz.svd.se Nytt quiz: Gissa bilar i 60-talets Stockholm svd.se Webb-tv: Bilduellen – Porscharnas kamp svd.se Webb-tv: Finns ”Bubblan” i Beetle? svd.se Quiz: Vad kan du om Saab? quiz.svd.se

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X