Annons
X
Annons
X

Sämst resultat hittills för Centern

Här kommer en signal från väljarna till Annie Lööf. Efter den interns programkrisen får Centern sitt lägsta resultat hittills i en SvD/Sifo-mätning och hamnar under riksdagsspärren.

[object Object]
Centerledaren Annie Lööf tvingas försöka balansera mellan partiets liberaler och traditionalister vid kommundagarna i Örebro om två veckor. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Om knappt två veckor samlas centerpartister från hela landet i Örebro för ”kommundagar”.

Sådana konferenser finns i de flesta partier. Där fattas inte några beslut och där avgörs inga konflikter: det brukar vara småputtriga tillställningar.

Men för centerledaren Annie Lööf blir det inte någon gemytlig vinterweekend i Närke. När Lööf kliver upp i talarstolen måste hon kunna svara på hur Centern ska lösa programkrisen, och lugna de partikamrater som är rädda att förlora sina jobb och uppdrag.

Annons
X

Jämfört med valet – där Centern tappade en större väljarandel än något annat parti – har partiets anhängarskara halverats i dagens SvD/Sifomätning.

Sifo har mätt opinionen sedan 1967 och under de 45 åren har Centerpartiet spelat en viktig och central roll i svensk politik.

Partiet har lett och deltagit i borgerliga regeringar, samarbetat över blockgränsen med Socialdemokraterna för att till sist möjliggöra den borgerliga allians som nu regerar Sverige.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan 1970-talet har opinionskurvan i stort sett varit vikande, oavsett vilka politiska vägval som csenterledningarna har gjort.

  Men i SvD/Sifos januarimätning 2013 får Centern sitt sämsta resultat i Sifos historia. Bara 3,2 procent av väljarna säger att de skulle rösta på Centerpartiet om det vore val i dag. Det är en statistiskt säker tillbakagång sedan decembermätningen.

  Också med en väldigt optimistisk analys av felmarginalen på 0,8 procentenheter skulle Centern nu alltså hänga och darra på riksdagsspärren.

  Så vad har hänt sedan decembermätningen? Egentligen ingenting annat än att en arbetsgrupp strax före jul presenterade ett förslag till nytt idéprogram med en mycket liberal – kritikerna kallar det gärna nyliberal – inriktning.

  Plattare skatt, månggifte, slopad arvsrätt, avskaffad skolplikt och fri invandring var en politisk cocktail som fick många centerpartister – vi kan kalla dem traditionalister – att sätta i halsen under jul- och nyårsledigheten.

  Vi kan kalla det klämdagsupproret.

  I Östergötland började man skriva på ett alternativt idéprogram, och flera distrikt anslöt sig till kritikerna.

  Annie Lööf var på semester i Thailand – och enligt tidningen Fokus tog hon farväl av medarbetarna med orden ”stör mig inte med mindre än att statsministern har dött”.

  Men den 9 januari gick det inte längre. Lööf lämnade Thailand för svensk politisk krishantering, och försökte lugna känslorna genom att ta avstånd från några av de mest kritiserade förslagen, som månggifte och slopad arvsrätt.

  ”Jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti” försäkrade Lööf för TT på telefon från Bangkok.

  Mycket av den liberala revolutionen genomfördes redan under företrädaren Maud Olofsson. Annie Lööfs problem är att alla i partiet vet att hon har hört till den allra mest liberala falangen – och att programmet i den meningen är skrivet i hennes anda.

  Och det är ingen tvekan om att kritikerna kommer att använda nedgången som ett bevis på att den liberala, eller nyliberala, kursen är fel väg för Centern.

  I Örebro måste Annie Lööf alltså försöka balansera mellan partiets liberaler och traditionalister. Och med opinionssiffror på de här nivåerna har inriktningen på idéprogrammet plötsligt blivit ett ödesval för Centern.

  I Sifomätningen har Centern nu övertagit platsen som sämsta borgerliga parti från Kristdemokraterna, som hamnar över fyraprocentspärren vilket man inte lyckades med under hela hösten 2012.

  Att andas ut vore dumdristigt av KD-ledaren Göran Hägglund, men Sifos Toivo Sjörén säger att Kristdemokraterna har tagit väljare från Centern sedan förra mätningen.

  Underlaget är litet, men det finns en logik i att värdekonservativa centerpartister skulle intressera sig för Kristdemokraterna.

  Centerns förluster har dock inte gynnat Sverigedemokraterna – som står för motsatsen till mycket av den liberalism som finns i idéprogrammet. SD:s uppgång under hösten bryts i den här mätningen, men Sverigedemokarterna är ändå tredje största parti.

  Skillnaden mellan blocken minskar något i den här mätningen, men för alla partier utom Centern ligger förändringarna inom den statistiska felmarginalen.

  Annons
  Annons
  X

  Centerledaren Annie Lööf tvingas försöka balansera mellan partiets liberaler och traditionalister vid kommundagarna i Örebro om två veckor.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X